Economistul sef al BCE spune ca dobanda de baza poate cobori sub 1%

Data publicarii: 28-06-2012 | Finante-Banci

Nu exista nicio doctrina care sa impiedice coborarea dobanzii de referinta sub pragul de 1%, a declarat joi economistul sef al Bancii Centrale Europene, Peter Praet, intr-un interviu acordat Financial Times Deutschland.

'Politica noastra monetara are drept obiectiv mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu in zona euro. Reducerile de dobanda sunt justificate daca contribuie la mentinerea stabilitatii preturilor', a declarat Peter Praet. Acesta a atras insa atentia asupra riscurilor si efectelor secundare care apar atunci cand ratele dobanzilor sunt mentinute mult timp la un nivel scazut, unul dintre efecte fiind acela ca se reduc stimulentele pentru ca bancile si intreprinderile sa-si curete bilanturile si sa restructureze. 

BCE nu a coborat niciodata in istoria sa dobanda de referinta sub nivelul de 1%. 

La ultima sa reuniune de politica monetara, consiliul guvernatorilor de la Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%. Presedintele BCE, Mario Draghi, a spus ca decizia de a mentine statu-quo-ul a fost luata 'cu un larg consens', ceea ce sugereaza ca nu a fost vorba de o decizie unanima. Draghi a precizat ca unii din membrii consiliului guvernatorilor BCE a sustinut o reducere a costului creditului. 

Urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc saptamana viitoare si majoritatea analistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa reduca costul creditului in zona euro.

Sursa: AGERPRES