Euribor la cele mai mici valori, o veste buna pentru dobanda la credite

Data publicarii: 29-06-2012 | Finante-Banci

Daca acum 1 an de zile, valoarea Euribor se afla in crestere dupa ce Banca Centrala Europeana ridicase dobanda la euro cu jumatate de procent, de la sfarsitul anului trecut odata cu reducerea dobanzii de referinta de data aceasta cu jumatate de procent, valoarea Euribor a stabilit noi minime.

Cum a evoluat dobanda interbancara Euribor si Robor in acest an

Daca la inceputul anului dobanda Euribor avea valoarea de 1.319%, aceasta a coborat pana la 0.653%, la jumatate fata de valoarea inregistrata la inceputul anului. Pentru cei care au un credit Prima Casa in euro, reducerea fata de ultima actualizare efectuata la 1 aprilie 2012 este de 0.124%. Pentru imprumuturile indexate cu Euribor la 6 luni, reducerea este de peste jumatate de procent, de la 1.585% la 0.926%.

Dobanda Robor folosita in calculul dobanzii variabile la imprumuturile in moneda nationala a avut o evolutie mai sinuoasa. Astfel, daca la inceputul anului Robor la 3 luni avea valoarea de 5.98%, la inceputul lunii aprilie a stabilit un minim de 4.21, pentru ca apoi sa creasca odata cu acutizarea crizei din zona euro si in special speculatiile cu privire la iesirea Greciei din euro, pana la 5.41% in prezent. Verifica valorile si evolutia dobanzii Euribor, Robor si Libor.

Rata dobanzii variabile se modifica lunar, trimestrial sau o data la 6 luni

Modificarea dobanzii si implicit a ratei lunare platite de clienti, are loc de regula trimestrial in cazul contractelor unde dobanda interbancara luata in considerare este cea la 3 Luni, lunar sau semestrial daca dobanda Robor, Euribor sau Libor luata in considerare este cea la 6 Luni.

Integral in MoneyCenter.ro