Suntem in avantaj daca am luat credite in euro sau franci elvetieni inainte de criza?

Data publicarii: 02-07-2012 | Finante-Banci

Daca pana in anul 2008 majoritatea creditelor acordate de banci erau in euro sau franci elvetieni, preferinta pentru aceste credite nu a disparut chiar si dupa aprecierea acestor valute in fata monedei nationale. Tocmai aceste aprecieri ar trebui sa ne faca sa nu mai luam credite in valuta, insa in continuare diferenta de dobanda dintre un credit in euro si unul in moneda nationala ramane semnificativa, chiar si dupa reducerile de dobanda operate de catre Banca Nationala.

In cazul unui credit Prima Casa in euro, dobanda anuala efectiva (DAE) pleaca de la 5 procente, in timp ce acelasi credit dar in lei are o dobanda de peste 6.90%. Diferenta dintre cele 2 credite este de aproape 2 procente, care la un credit in valoare de 40.000 euro pe 30 de ani este de 16.500 euro, suma pe care o platim in plus daca am accesa varianta in lei.

Cine a iesit in castig, cei care au luat credite in lei sau in valuta?

Deprecierea cursului de schimb valutar pentru moneda nationala din ultimii ani, de peste 50% in cazul francului elvetian, a afectat toti romanii care au luat credite in valuta, prin majorarea sumelor in lei necesare pentru a cumpara aceeasi suma pentru plata ratei lunare.

Credit luat in 2008. Mai bine in Euro decat in lei

Sa vedem insa care este rata lunara platita de clientii care platesc rate in valuta. Pentru aceasta am considerat un credit de 50.000 euro acordat in anul 2008 pe o perioada de 30 de ani, in euro, si unul in lei de acceasi suma.

In vara anului 2008 dobanda medie la credite ipotecare in euro era de aproximativ 10 procente, in timp ce la lei aceasta ajungea la 15 procente, o diferenta de 5 procente care in prezent a coborat la 2.4%, conform dobanzii medii calculate de moneycenter.ro.

Pentru creditul in euro rata lunara era de 439 euro, in timp ce la cel in lei valoarea ratei lunare ajungea la 2276 lei, considerand un curs de schimb de 3.60 lei/euro. La cursul de 3.60 lei, cei care au apelat la imprumutul in euro plateau o rata in lei de 1580 lei, care in prezent a devenit 1953 lei, in crestere cu 23 de procente.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: