Romania sisteaza cererile de rambursare de bani europeni pana la auditurile europene din 5-17 iulie

Data publicarii: 04-07-2012 | Finante-Banci

Romania a sistat cererea de rambursare de bani comunitari de la Comisia Europeana in patru programe operationale de la 1 iulie pana la efectuarea unor audituri europene programate sa se incheie pe 17 iulie, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Cele patru programe sunt Programul Operational Regional, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Programul Operational Sectorial de Mediu, de la Ministerul Mediului, POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, si POS Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). 

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat ca auditul european va cuprinde atat cele 4 autoritati de management aferente programelor, cat si Unitatea Centrala pentru Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP) de la Ministerul Finantelor, precum si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). 

"Avem o intalnire in care discutam modalitatea in care vom pregati misiunile de audit care urmeaza sa se desfasoare in perioada 5-17 iulie pentru patru programe operationale: POR, POS Mediu, POS Transport si POS CCE. (...) Deocamdata, intelegerea cu Comisia Europeana este ca incepand din 1 iulie sa nu mai trimitem cereri de rambursare catre Comisia Europeana pana cand nu vom avea o intelegere cu Comisia", a spus Orban, care a participat la o reuniune la Guvern privind fondurile europene. 

El a subliniat ca sistarea transmiterii de cereri de rambursare nu echivaleaza nici cu o suspendare, nici cu o intrerupere a acestor programe operationale, ministrul sustinand ca platile interne de bani de la ministerele de linie catre beneficiarii programelor europene nu vor fi afectate. 

"Asta nu are niciun fel de a face cu o chestiune de suspendare a programelor operationale, sunt pur si simplu conditiile pe care le avem in tratarea acestei situatii. (...) Nu e o intrerupere nici formala nici informala. (...) Cererile de rambursare se trimit in principiu o data sau de doua ori pe luna. Deci din punctul acesta de vedere nu vad niciun fel de problema ca pentru o perioada relativ restransa nu trimitem cereri de rambursare", a afirmat Leonard Orban. 

De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a aratat ca ministerele dispun de bani pentru efectuarea de plati interne. 

La randul ei, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca ministerul sau dispune de fonduri pentru efectuarea de plati interne in urmatoarea luna si jumatate. 

In context, oficialii guvernamentali au dat asigurari ca in acest moment Romania nu are niciun program operational suspendat, situatie valabila si pentru urmatoarele saptamani, cel putin. 

"In momentul de fata, in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune, niciun program operational nu este suspendat. Daca vor fi suspendari, aceasta este o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani, nu in prezent", a spus ministrul Orban. 

In decembrie 2011, platile pe cele patru programe operationale mentionate au fost reluate in anumite conditii, referitoare la indeplinirea unor obiective de catre Romania, pana la sfarsitul lunii iunie. 

Aceste masuri tin de organizarea interna a structurilor diferitelor autoritati de management si de elemente referitoare la domeniul achizitiilor publice, a precizat Orban. 

Mai departe, autoritatile romane vor avea discutii extinse cu Comisia Europeana si dupa misiunile de audit din 5-17 iulie se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene in privinta acestor programe operationale pentru Romania. 

In urma deciziilor de la Bruxelles, ar putea sa fie inlaturate complet sau partial corectiile preventive de 10% aplicate proiectelor europene in cele patru programe operationale sau, in cel mai rau caz, ar putea fi suspendate rambursarile de bani europeni din cele patru programe. 

'Asteptam ca un rezultat clar din partea CE sa apara in urmatoarele saptamani", a mai declarat Leonard Orban. 

Sursa: AGERPRES