Comisia Europeana: Tarifele preferentiale ale Hidroelectrica catre ArcelorMittal sunt ilegale

Data publicarii: 04-07-2012 | Diverse

Comisia Europeana a initiat in aprilie cinci investigatii pentru a vedea daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Institutia europeana arata atunci ca sunt indicii cum ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Hidroelectrica este investigata de Comisia Europeana pentru doua contracte semnate cu ArcelorMittal, potrivit Jurnalului TVR. Este primul caz aparut pe larg in Jurnalul Uniunii Europene, iar concluzia preliminara arata ca tarifele preferentiale acordate Combinatului de la Galati sunt ajutoare de stat ilegale.

"In acest stadiu, Comisia formuleaza concluzia ca tarifele preferentiale la energia electrica in favoarea grupului ArcelorMittal din Romania constituie ajutoare de stat ilegale", se arata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

In atentia Bruxellesului sunt inca patru dosare care-i vizeaza pe asa-numitii "baieti destepti" din energie. Toate pun sub semnul intrebarii preturile mici de vanzare a energiei electrice.

Contractele Hidroelectrica sunt verificate, din aprilie, de reprezentantii Comisiei Europene, care vor sa vada daca Hidroelectrica a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor producatori de energie electrica, clienti industriali si comercianti. Prin asemenea practici, gigantul energetic roman i-ar fi favorizat pe beneficiari, carora le-a vandut energie sub pretul pietei, incalcand astfel normele Uniunii Europene in materie de ajutoare de stat.


In paralel, Consiliul Concurentei investigheaza posibile intelegeri intre companii, iar Ministerul Economiei incearca renegocierea contractelor bilaterale. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, spune ca este posibil ca ancheta sa fie oprita, daca se constata rectificarea situatiei.

"Nu exclud o varianta in care daca s-a rectificat, daca ajungem la o situatie care nu mai ridica semne de intrebare din punct de vedere concurential, investigatiile, teoretic, pot sa fie si oprite, dar e putin probabil. Daca cei de la Comisie vor constata ca pretul a fost atat de mic in aceste contracte incat avem de a face cu un ajutor pe care-l da statul prin Hidroelectrica, unor firme private, decizia va implica obligatia statului de a recupera ajutoarele oferite", a declarat Chiritoiu pentru TVR.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica si companiile Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

In iunie, Hidroelectrica a reziliat primul contract cu "baietii destepti" - contractul incheiat cu firma EuroPEC, dupa ce aceasta nu a platit energia cumparata in ultimele sase luni.

Anterior, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, a intrat in insolventa, dar acest lucru nu a oprit ancheta Comisiei Europene.

Sursa: TVR.ro