Oportunitati de cooperare economica prin intermediul Camerelor de Comert din Romania si Croatia

Data publicarii: 04-07-2012 | Economie

Excelenta Sa Presedintele Camerei de Comert Nationale, Domnul Mihail M. Vlasov s-a intalnit marti 3 iulie a.c., la Palatul Camerei Nationale, cu Excelenta Sa Presedintele Republicii Croatia, Domnul Ivo Josipovic, cu ocazia organizarii Forumului de Afaceri Romania - Croatia, parte a vizitei oficiale pe care Excelenta Sa a efectuat-o in tara noastra, la o saptamana dupa ce Romania a ratificat Tratatul de Aderare a Croatiei la Uniunea Europeana.

In alocutiunea de deschidere, Excelenta Sa Presedintele Camerei Nationale a exprimat onoarea de a-l avea ca oaspete pe Presedintele Republicii Croatia, subliniind ca organizarea de intalniri intre comunitatea de afaceri din tara noastra si Inalti Demnitari la Palatul Camerei Nationale "a devenit o obisnuinta”, in contextul in care "dimensiunea fundamentala a omului politic de astazi este de a avea o componenta puternic economica”. Rolul Camerelor de Comert, acela de a facilita stabilirea de contacte intre oamenii de afaceri la nivel international are o importanta deosebita in ceea ce priveste consolidarea relatiilor bilaterale, a mai adaugat Excelenta Sa.

Excelenta Sa Presedintele Camerei Economice a Croatiei, Domnul Nadan Vidošević a evidentiat necesitatea valorificarii avantajelor competitive pe care cele doua state le detin: eliminarea obstacolelor tarifare si netarifare in contextul intrarii Croatiei in UE, ce impulsioneaza schimburile comerciale bilaterale, amplasarea geografica strategica - iesirea la Marea Neagra, respectiv la Marea Adriatica si legatura pe care o asigura Dunarea din punct de vedere al cooperarii economice in domenii precum: energie, infrastructura, transporturi si turism. 


In spiritul noilor oportunitati deschise de aderarea Croatiei la UE, Excelenta Sa Presedintele Republicii Croatia, Domnul Ivo Josipovic a reiterat nevoia de alianta intre membrii noi ai Uniunii Europene si a vorbit despre necesitatea colaborarii in cadrul Strategiei Dunarii, dar si in raporturile cu alte state ale lumii. "Politicul si economicul sunt exceptional de strans legate. Nu exista succese in relatiile politice fara o importanta implicare a economiei”, a evidentiat Excelenta Sa.  

"Aderarea Croatiei la UE va genera, cu certitudine, schimburi din ce in ce mai mari si cele doua economii nationale vor fi mai aproape si datorita tendintelor din relatiile intra-UE de regionalizare a schimburilor”, a punctat Domnul Costin Lianu, Director, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, afirmand ca rolul Sistemului Cameral este esential in acest proces. 

Domnul Sorin Dimitriu, Vicepresedinte al Camerei Nationale si Presedinte al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, a vorbit despre prioritatile Sistemului Cameral din Romania: abordarea pietelor din afara UE prin deschiderea de reprezentante permanente sau organizarea de forumuri si misiuni economice.

Domnul Sorin Vornic, Presedintele Camerei de  Comert si Industrie Vrancea si al Consiliului de Administratie SC ROMEXPO SA, a vorbit, in calitate de Presedinte al Camerei de Comert Bilaterale Romania - Croatia, despre rolul deosebit de important al Camerelor in ceea ce priveste intensificarea comertului bilateral si atragerea investitiilor straine. Aspecte precum cresterea numarului de legaturi aeriene directe si organizarea de Forumuri precum intalnirea de astazi vin in sprijinul oamenilor de afaceri romani si croati. 

In a doua parte a evenimentului au luat cuvantul Domnul Domagoj Juričić, Director Adjunct al Departamentului de Relatii Internationale din cadrul Camerei Economice a Croatiei, care a realizat o prezentare a mediului de afaceri si investitional din Republica Croatia si Domnul Marin Pandzic, Secretar II in cadrul Ambasadei Republicii Croatia la Bucuresti. 

In incheiere, atat Camera Economica a Croatiei, cat si Ambasada Republicii Croatia la Bucuresti au multumit Camerei Nationale pentru sprijinul si parteneriatul in organizarea Forumului de Afaceri, cu speranta ca evenimentul de astazi reprezinta inceputul unui parteneriat durabil.