Interventiile BNR in sprijinul leului pun in pericol rezerva valutara - FMI

Data publicarii: 04-07-2012 | Finante-Banci

Fondul Monetar International confirma interventiile in crestere in piata valutara ale Bancii Nationale a Romaniei si avertizeaza ca acestea ar putea secatui rezervele valutare ale tarii.

"Riscurile au crescut, asa cum se vede din presiunile pe spread-urile CDS si pe rata de schimb valutar. Spread-ul CDS al Romaniei a crescut cu aproape 90 de puncte de baza de la sfarsitul lunii aprilie, reflectand cresterea perceptiei de risc ca urmare a crizei euro si a inceritudinilor politice din Romania. Autoritatile au intensificat interventiile in piata valutara, ceea ce a temperat deprecierea leului in acest an la doar 3% fata de euro. In lipsa unor masuri compensatorii, scaderea rezervelor rezultata din aceste operatiuni constituie un risc pentru tinta de active externe nete a BNR", se arata in raportul suplimentar al echipei FMI, intocmit pe 18 iunie.

Prin acord, activele externe nete (AEN) trebuiau sa creasca cu 250 de milioane de euro in iunie fata de martie. Insa, in ciuda banilor veniti in iunie de la Banca Mondiala - o transa de un miliard de euro - rezervele BNR au scazut in iunie cu 590 de milioane de lei, lucru ce afecteaza direct nivelul activelor externe nete.

Integral in Economica.net