Proiectul privind sistemul de raportare contabila semestriala a entitatilor supravegheate de CSSPP a fost aprobat

Data publicarii: Astazi, 05-07-2012 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 9/2011 privind sistemul de raportare contabila semestriala a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Modificarile aduse legislatiei secundare au fost impuse de intrarea in vigoare a Normei nr. 9/2012 pentru modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care a  instituit regulile privind organizarea contabilitatii la Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. 

Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private este o entitate cu personalitate juridica de drept public, avand drept scop garantarea drepturile participantilor si ale beneficiarilor, dupa caz, dobandite in cadrul sistemului de pensii private, conform conditiilor si in limitele stabilite de lege. C.S.S.P.P. supravegheaza si controleaza modul in care Fondul de garantare isi desfasoara activitatea. 

In prezent, Norma nr. 9/2011 stabileste obligatia de intocmire si transmitere a raportarilor contabile semestriale numai in cazul societatilor de pensii, fondurilor de pensii si brokerilor de pensii private. Propunerea de modificare a Normei nr. 9/2011, se intemeiaza pe necesitatea completarii cadrului de raportare contabila semestriala in vigoare, prin introducerea Fondului de garantare in lista entitatilor care intocmesc si raporteaza situatiile financiare la 30 iunie, stabilind totodata si regimul sanctionatoriu aplicabil acestuia. Toate celelalte dispozitiile ale Normei nr. 9/2011 raman nemodificate.

Noile reglementari stabilite prin proiectul de act normativ se aplica incepand cu raportarile contabile aferente semestrului I al anului 2012.

Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 9/2011 privind sistemul de raportare contabila semestriala a entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, elaborata in baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si in baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislatie, la data publicarii acesteia.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: