Crin Antonescu: Sesiune extraordinara pe 5 si 6 iulie pentru suspendarea lui Traian Basescu

Data publicarii: Astazi, 05-07-2012 | Politica

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis ca joi dimineata, de la ora 10,00, sa fie convocata o sesiune extraordinara a Legislativului, in care va fi prezentata cererea de suspendare din functie a sefului statului.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca Birourile reunite au decis, cu o larga majoritate, ca sesiunea extraordinara sa aiba loc in zilele de 5 si 6 iulie, singurul punct pe ordinea de zi fiind suspendarea presedintelui Traian Basescu. 

"Sedinta Birourilor permanente a discutat solicitarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu in sedinta extraordinara a Parlamentului Romaniei pentru zilele de 5 si 6 iulie avand ca subiect propunerea de suspendare a presedintelui Romaniei Traian Basescu, propunere redactata si inaintata de catre grupurile parlamentare ale PSD, PNL si PC. Birourile reunite au hotarat cu larga majoritate - 16 pentru si unul impotriva - convocarea acestei sedinte, sesiunii extraordinare care va debuta cu sedinta Camerelor reunite maine la ora 10", a spus Antonescu. 

Potrivit acestuia, in cele doua zile vor fi doua sedinte ale penului reunit al celor doua camere legislative: unul joi in care se va cere si se va citi cererea de suspendare a presedintelui si cel de-al doilea plen reunit vineri in care se va discuta si se va vota propunerea de suspendare. 

"Sunt de fapt doua reuniuni. Una cea de maine in care se da citire actului prin care se cere de catre cel putin o treime din membrii Parlamentului suspendarea presedintelui. Astazi, dupa sedinta Birourilor permanente, presedintele Romaniei este anuntat de catre conducerea Parlamentului de solicitare (...) si in cazul in care doreste, in cursul sedintei de maine, dupa citirea acestei propuneri, domnia sa poate sa vorbeasca in Parlament, sa prezinte un punct de vedere fata de ceea ce documentul care solicita suspendarea reda", a explicat Antonescu care a precizat ca dupa aceea CCR este instiintata si i se va solicita un aviz care va fi "consultativ" si i se va cere un termen pe care il va decide Parlamentul. 

Crin Antonescu a declarat ca dupa primirea avizului CCR, care trebuie sa fie dat in maxim 24 de ore, va avea loc o noua sedinta a Camerelor reunite in care se va dezbate propunerea de suspendare si se va vota. 

"Dupa ce se primeste acest a aviz, in maxim 24 de ore, are loc o noua sedinta in care de fapt se dezbate si in cele din urma se voteaza propunerea de suspendare a presedintelui si in functie de deciziile pe care le vor lua Birourile pe care le vom convoca dupa sedinta de maine, in cursul zile de vineri, probabil, in partea a doua in acest calendar va avea loc sedinta de dezbateri si de vot asupra suspendarii", a mai spus presedintele Senatului. 

El a subliniat ca "fie ca este negativ sau pozitiv", avizul CCR acesta este "pur consultativ". 

Intrebat ce se va intampla in situatia in care CCR nu-si va da avizul Crin Antonescu a spus ca acest lucru nu poate impiedica derularea "lucrurilor" si si-a exprimat convingerea ca nu vor fi probleme in acest sens. 

In ceea ce priveste posibilitatea infiintarii unei comisii de ancheta in cazul suspendarii presedintelui Basescu, presedintele Senatului a a afirmat ca aceast lucru se va decide in sedinta de plen de joi, daca va fi propus acest lucru. 

"Infiintarea unei asemenea comisii nu este obligatorie. Se poate face cu aceasta comisie sau fara ea", a punctat Antonescu. 

El a spus ca isi doreste ca presedintele Traian Basescu sa vina in fata plenului reunit pentru a-si sustine punctul de vedere. 

"Presedintele poate veni si maine si poate veni si la sedinta in care se dezbate si se voteaza cand are dreptul, spre deosebire de intiatori sau grupurile parlamentare, are asemenea unei motiuni de cenzura, un timp alocat. Ne spun prevederile legale - are voie sa intervina de cate ori doreste in dezbatere", a explicat presedintele Senatului. 

El a spus ca pentru demersul de suspendare al presedintelui au fost stranse "binisor peste o treime" si ca presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea s-a ocupat cu verificarea "conditiilor formale". 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: