Noua directie a ANAF trebuie sa creeze mecanisme impotriva fraudelor fiscale si coruptiei din sistem

Data publicarii: Astazi, 05-07-2012 | Finante-Banci

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o hotarare care prevede infiintarea, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala /ANAF/, a unei Directii Generale de Integritate, in vederea colectarii eficiente a veniturilor bugetare.

Potrivit unui comunicat al ANAF, remis miercuri AGERPRES, Directia Generala de Integritate va avea ca principale atributii crearea unor mecanisme de lupta impotriva fraudarii sistemului fiscal si impotriva coruptiei din sistem precum si participarea la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticoruptie si la monitorizarea aplicarii acestor documente. 

'Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administratii fiscale care sa raspunda cat mai bine obiectivelor de colectare eficienta a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesara crearea unor mecanisme de combatere a actelor de coruptiei. Eforturile noastre sunt strans legate de obiectivele prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie si de recomandarile Comisiei Europene, cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare' a declarat presedintele ANAF, Serban Pop. 

Prin infiintarea acestei directii, ANAF raspunde observatiilor si recomandarilor Comisiei Europene cuprinse in Mecanismul de Cooperare si Verificare privind reducerea coruptiei in cadrul sistemului vamal si a celorlalte institutii subordonate ANAF. 

Potrivit ANAF, structura actuala a Agentiei este una extrem de vasta si complexa, cuprinzand unele zone sensibile la coruptie prin factori ridicati de risc. Crearea noii directii reprezinta cadrul organizatoric de urmarire si aplicare a masurilor si actiunilor de prevenire si combatere a coruptiei, atat la nivel central cat si teritorial, inclusiv la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare in vederea inlaturarii vulnerabilitatilor din sistemul fiscal, vulnerabilitati care favorizeaza faptele de coruptie. 

Directia Generala de Integritate va functiona in directa coordonare a presedintelui ANAF, urmand sa fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice si a numarului total de posturi, precum si elaborarea unor noi fise de post, conform noilor atributii si competente. 

Noua structura va fi infiintata cu incadrarea in numarul de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice - aparat propriu si unitati subordonate. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: