Colliers: Peste 750.000 metri patrati de spatii de birouri ar putea deveni vacante, in Capitala, in perioada 2012-2014

Data publicarii: 06-07-2012 | Imobiliare

Urmatorii trei ani vor aduce oportunitati semnificative pe piata de birouri din Bucuresti, in conditiile in care aproape 754.000 de metri patrati de spatii de birouri vor face obiectul reinnoirilor si renegocierilor, potrivit unui studiu al Colliers International Romania, remis joi AGERPRES.

Cererea va fi determinata de contractele de inchiriere care vor ajunge la maturitate in perioada 2012-2014. 

Studiul Colliers arata ca peste 90.000 de metri patrati din aceasta suprafata sunt reprezentati de contractele de inchiriere care vor expira in 2012. In 2013 si 2014, suprafata totala a spatiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creste considerabil, ca o consecinta a expirarii contractelor incheiate in timpul boom-ului imobiliar, respectiv in perioada 2006-2008. Astfel, este foarte probabil ca o mare parte dintre clientii ale caror contracte expira in 2012, 2013 sau 2014 sa incerce sa valorifice oportunitatile din piata pentru a obtine conditii de inchiriere mai avantajoase. 

Impactul crizei financiare a modificat mecanismele pietei de birouri, majoritatea deciziilor fiind luate acum pe considerente legate de nevoia de optimizare a costurilor. In acelasi timp, pe masura ce conditiile de trafic din oras s-au inrautatit, accesibilitatea a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale unei cladiri de birouri, prezenta unei statii de metrou in vecinatatea acesteia devenind criteriu esential de selectie. Conform Colliers International Romania, companiile au renuntat la Central Business District, considerat in mod traditional zona ideala pentru pozitionarea unui sediu central, in favoarea ratelor mai avantajoase ale chiriilor din locatiile semi-centrale. Companiile ale caror birouri sunt situate in regiuni greu accesibile vor cauta, cel mai probabil, sa se mute in cladiri aflate in apropierea statiilor de metrou, in ciuda unui nivel al chiriei mai mare. 

Un alt posibil scenariu vizeaza tendinta chiriasilor de a opta pentru reinnoirea contractului in spatiul existent, in lipsa unor alternative mai avantajoase, care sa acopere bugetul de reamenajare pe care il presupune relocarea. In ultima perioada, insa, dezvoltatorii au ales sa ofere bugete de fit-out ca stimulent in procesul de atragere a noilor chiriasi. 

Alaturi de spatiile de birouri care vor deveni vacante in urma expirarii contractelor de inchiriere, in urmatorii trei ani vor fi livrate noi proiecte in Bucuresti, cu precadere in zonele semi-centrale, unde au fost anuntate deja peste 170.000 de metri patrati debirouri noi. 

'In 2011, dezvoltatorii noi si existenti pe piata si-au recastigat optimismul in ce priveste evolutia pietei de birouri din Bucuresti si au revizuit oportunitatile de construire a noi spatii de birouri. Asa cum demonstreaza proiectele livrate sau anuntate in ultimele 18 luni, noile cladiri de birouri vor incerca sa adreseze cat mai bine nevoile din ce in ce mai complexe alte chiriasilor, prin design si specificatii tehnice avansate', a spus Maria Florea, associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers. 

Colliers International este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare, cu mai mult de 12.500 specialisti care lucreaza in 500 de birouri din 61 de tari.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: