China: Banca centrala reduce dobanda de baza pentru a doua oara in decurs de o luna

Data publicarii: 06-07-2012 | International

Banca Poporului din China (PBOC) - Banca centrala a Chinei - a decis, joi, sa reduca din nou dobanda de baza cu 0,25 puncte, aceasta fiind a doua decizie de reducere a costului creditului adoptata in mai putin de o luna, transmite China Noua.

Incepand cu ziua de vineri, dobanda de referinta pentru creditele pe un an va fi redusa cu 0,31 puncte pana la 6%. In cazul nivelului dobanzii de referinta pentru depozitele pe un an, aceasta va fi redusa tot cu un sfert de punct, pana la 3%. 

Reducerea dobanzii constituie o surpriza pentru multi analisti care se tem ca ritmul de crestere al celei de-a doua economii mondiale va incetini in al doilea trimestru. 

'Acesta este un pas dincolo de ceea ce ne asteptam de la factorii de decizie', a declarat Mark Williams de la Capital Economics. Potrivit lui Williams o noua reducere a costului creditului era asteptata abia la finele lunii iulie sau mai tarziu. 

In plus, PBOC a anuntat ca bancile comerciale vor putea acorda creditorilor reduceri de pana la 30% comparativ cu dobanda de referinta, fata de doar 20% pana acum, ceea ce va conduce la cresterea concurentei intre institutiile bancare. 

In primele trei luni ale acestui an, PIB-ul Chinei a inregistrat o crestere de 8,1%, cel mai scazut ritm de crestere inregistrat de China in ultimii trei ani, iar cei mai recenti indicatori economici sugereaza ca tendinta de scadere a continuat si in al doilea trimestru. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: