In absenta marfii noi, investitorii straini sunt invitati sa se uite tot la vedete vechi ale Bursei

Data publicarii: 06-07-2012 | Bursa

  • Grupul bancar austriac Erste mentioneaza ca neajuns al pietei romanesti de capital intarzierea calendarului listarilor
  • OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz si Transelectrica se afla pe lista recomandarilor bancii
  • Problema de lichiditate de la BVB ramane cronica, insa piata ar putea beneficia de impulsul monetar dintr-o Romanie in care s-a reactivat "tiparnita"

Piata de capital romaneasca nu se afla printre destinatiile preferate de investitii ale holdingului bancar austriac Erste, asa cum reiese dintr-un raport privind pietele de actiuni din Europa Centrala si de Est dat ieri publicitatii de institutia amintita. Turcia si Polonia raman motoarele unei regiuni ale caror perspective de crestere s-au redus in pas cu declinul economic din Uniunea Europeana.

Erste nu si-a rectificat in sens negativ prognoza de majorare cu 1,2% a produsului intern brut, insa raportul citat indica riscuri in crestere. Piata de capital locala s-ar putea confrunta cu un nou impas la acelasi capitol la care este deficitara - lichiditatea -, in timp ce intarzierea calendarului listarilor este mentionata, de asemenea, la nerealizari. "Suntem rezervati in privinta pietei din Romania, fiind anuntate intarzieri ale tranzactiilor pe piata de capital", declara Henning Esskuchen, director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group, autorul raportului.

Totusi, patru companii romanesti, OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) sunt indicate ca oportunitati de investitii, intr-o lista dominata de numele unor societati din Polonia si Turcia. Un punct de atractivitate la BVB il constituie impulsul monetar venit din zona sistemului bancar, unde cantitatea de bani in sens larg (M3) a sporit cu 11,2% la o baza de calcul anualizata.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: