Lagarde saluta progresele recente din Europa, dar asteapta si mai mult

Data publicarii: 06-07-2012 | International

Directoarea generala a Fondului Monetar International /FMI/, Christine Lagarde, a salutat vineri 'avansurile' obtinute de europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles de la sfarsitul lui iunie, avertizand insa ca este nevoie sa 'se faca mai mult' pentru a invinge criza datoriilor, transmite AFP.

'Saptamana trecuta, liderii europeni au cazut de acord asupra unor progrese importante in directia cea buna', a subliniat dna Lagarde intr-o interventie la Tokyo. 'Trebuie insa facut mai mult', a adaugat ea imediat. 

Cu ocazia summitului de la Bruxelles de la 28 si 29 iunie, liderii zonei euro au decis sa creeze un mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor prin fonduri speciale europene, raspunzand unei solicitari a Spaniei care urmarea sa evite ca planul de salvare destinat bancilor sale sa ii mareasca datoria publica pana la punctul in care aceasta sa devina nesustenabila.

Crearea unui mecanism unic de supervizare financiara a fost de asemenea anuntata, dar si decizia de a autoriza fondurile de ajutoare europene sa cumpere direct titluri de datorie ale tarilor fragile de pe piete. Dna Lagarde a explicat ca eficacitatea acestor masuri va depinde 'de aplicarea lor rapida si riguroasa'. 

Pe de alta parte, ea a prevenit ca aceasta a criza indatorarii, financiara si economica nu afecteaza doar Europa, subliniind ca este vorba despre 'o criza mondiala'. Directoarea generala a avertizat in trecere ca previziunile de crestere ale FMI, pe care institutia urmeaza sa le actualizeze in circa zece zile, vor fi 'putin mai slabe decat cele anticipate in urma cu trei luni'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: