Bogdan Olteanu (BNR): Mediul economic din ultimul an a fost cu precadere devaforabil pentru IMM-uri

Data publicarii: 06-07-2012 | Economie

Mediul economic din ultimul an a fost cu precadere devaforabil pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat, vineri intr-o conferinta de presa, Bogdan Olteanu, vice-guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Romania, in ansamblul sau, trece prin prima criza ciclica pe care ne-o putem cu totii aminti. Ultima a fost dincolo de memoria noastra individuala si colectiva. Si IMM-urile trec printr-o asemenea criza si experimenteaza pentru prima data efectele ei. Cu siguranta, data viitoare vom sti cu totii mai bine ce avem de facut pentru a preveni, pentru a pune tampoane care sa atenueze efectele unor asemenea crize si cel putin un element este important de subliniat pentru companiile romanesti, cele mici si mijlocii: capacitatea de a-si crea acele tampoane de resurse financiare, de capital, de rezerve, care sa le permita sa treaca printr-o perioada de criza", a spus Olteanu. 

Potrivit acestuia, foarte multe dintre companiile romanesti, fie ele mari, mijlocii sau mici, si-au folosit la maximum resursele financiare in perioada de crestere, nu atat pentru investitii, pentru crearea de rezerve, cat pentru consum. 

"Un consum bine-venit dupa 1989 si dupa lipsa de dinainte, dar care, iata, ne-a lasat in pragul crizei fara resurse. Dar cu doi ani in urma companiile americane non-financiare stateau pe 1.500 miliarde de dolari cash al acestor companii. Intre timp, suma a crescut semnificativ. Dansii au experienta crizelor financiare ciclice si stiu sa-si pastreze acele rezerve financiare care sa le permita trecerea prin perioadele de seceta financiara. Pe de alta parte, abordarea prudentiala internationala nu este foarte prietenoasa. Noua paradigma internationala este cea a sprijinirii imprumutatilor prin prevenirea acordarii de credite care sa nu poata fi rambursate, prin identificarea unor riscuri care sa fie notate si care sa fie luate in considerare in momentul creditarii. Noile recomandari ale Consiliului European de Risc Sistemic vorbesc despre protectia debitorilor impotriva riscului valutar. Aici intra toate tipurile de debitori cu exceptia celor care se pot asigura. De regula, asemenea persoanelor private, IMM-urile nu sunt printre cei care frecvent se asigura impotriva riscului valutar. Vedem ca ne aflam intr-un mediu european care tinde spre reglementare mai stricta, spre restrangere a capacitatii lumii financiar-bancare de a credita IMM-urile", a explicat oficialul BNR.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: