Daniel Constantin: Subventiile acordate crescatorilor de animale s-ar putea apropia de plafonul maxim aprobat de CE

Data publicarii: 09-07-2012 | Economie

Subventiile acordate din bugetul national pentru crescatorii de bovine si ovine s-ar putea apropia in acest an de plafonul maxim aprobat de Comisia Europeana, a anuntat, duminica, la postul public de televiziune, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Ne propunem pentru 2012 sa acordam sprijinul financiar pentru sectorul de bovine si ovine aproape de plafonul maxim aprobat pentru zootehnie de Comisia Europeana, respectiv de 219 milioane de euro pentru bovine si aproape 80 de milioane de euro la ovine si caprine. Acest sprijin pe exploatatie se va acorda dupa finalizarea controalelor, probabil incepand cu luna septembrie. Vrem sa dam acest semnal sectorului de crestere a bovinelor si ovinelor mai ales ca toate aceste sume se contorizeaza pentru bugetul anului 2013", a precizat Constantin. 

In ceea ce priveste subventionarea la porc si pasare, seful MADR considera ca ar trebui gasite solutii pentru acordarea ajutoarelor pe bunastare in aceste sectoare si in partea a doua a acestui an, in conditiile in care bugetul a fost construit pentru acordarea sprijinului doar pana in luna mai a acestui an. "Sectoarele de porc si pasare au cunoscut o dezvoltare foarte buna, chiar si pe zona de export si cred ca ar trebui sa facem tot posibilul sa acordam sprijinul in continuare si in partea a doua acestui an. Din pacate bugetul a fost construit doar pana in luna mai pentru sprijinul acordat, dar acum identificam solutii pentru a continua si in partea a doua a acestui an", a subliniat ministrul Agriculturii. 

Daniel Constantin a adaugat ca subventionarea sectorului de bunastare la porc se va face din fonduri europene, masura fiind trecuta in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). "Pe porc am gasit o solutie, respectiv sa trecem sprijinul prin PNDR si astfel sa continuam plata, dar pentru sectorul avicol avem o problema cu documentatia, care nu a fost pregatita din timp si nu putem sa o trecem in acelasi timp cu sprijinul pentru bunastare la porc. Va trebui sa facem un efort de la bugetul de stat deoarece rectificarea care se anunta in august nu ne va ajuta. Bugetul nu poate satisface toate sectoarele de activitate", a mai precizat Daniel Constantin. 

Crescatorii de bovine au depus, in perioada 15 mai - 2 iulie a.c., cererile de plata aferente anului 2012 pentru acordarea primei pe exploatatie, in cadrul 'Platilor nationale directe complementare - sector zootehnic, specia bovine'. 

Prima pe exploatatie se acorda, o singura data pe an, producatorilor agricoli inscrisi in evidenta Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la date cuprinse intre 31 ianuarie 2008 si 30 aprilie 2012. Platile se acorda daca exploatatia detine minimum trei capete de bovine, varsta bovinelor este de minimum sase luni, iar exploatatia este inregistrata oficial la data solicitarii primei. Prima pe exploatatie la bovine a fost in anul 2010 de 410 lei pentru fiecare bovina si pentru circa 1,3 milioane de vaci. 

In ceea ce priveste crescatorii de ovine si caprine, cererile pentru obtinerea subventiei pe cap de animal din bugetul national, aferenta anului in curs, au fost depuse pana la data de 18 mai 2012. Prima pe cap de animal se acorda o singura data pe an producatorilor agricoli care detin un efectiv in exploatatie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au implinit varsta de minimum un an pana la 31 martie a anului in care se face solicitarea primei, iar efectivul de femele ovine/femele caprine sunt inscrise in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei. 

Pentru anul 2011, numarul animalelor eligibile la plata (ovine/caprine) a fost de 7.465.401 capete. Suma totala autorizata la plata a fost de 295 milioane lei, iar cuantumul de 40 lei/cap de ovina/caprina. 

Sursa: AGERPRES