Deprecierea leului va conduce la scumpiri. Ce alte efecte negative vor aparea

Data publicarii: 09-07-2012 | Economie

Deprecierea leului in raport cu principalele valute va scumpi produsele importate, printre care alimentele si hainele, si va creste pretul excursiilor in strainatate, ceea ce implica o scadere a consumului si poate avea ca efect noi reduceri de personal in firme.

"Impactul devalorizarii leului in raport cu euro si dolar va fi unul imediat si negativ asupra populatiei. Efectul va fi de reducere a consumului. Multi au rate in euro, sau chirii, care cresc, iar banii care le raman sunt tot mai putini", a declarat agentiei MEDIAFAX omul de afaceri de origine libaneza Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din Romania, cu sase hoteluri pe litoral si doua in Bucuresti. Murad mai detine lantul de restaurante Spring Time, producatorul de pateuri Mandy si activeaza si pe piata imobiliara.

El spune ca turismul intern poate castiga, pentru ca excursiile in strainatate devin mai scumpe, iar o parte dintre romanii care vroiau sa plece vor alege sa isi faca vacantele in tara. "Cel mai mult vor suferi importurile, vor fi cresteri de pret la produsele importate, dar cel mai important este efectul psihologic asupra oamenilor, care sunt in asteptare si renunta la o parte din cheltuieli. Oamenii politici trebuie sa inteleaga ca mai sunt si alte prioritati in aceasta tara. Sper ca aceasta situatie sa nu dureze, pentru ca daca va continua va avea un efect major asupra economiei", a spus Murad.

Integral in Mediafax.ro