Zona euro: Juncker reales in fruntea Eurogrupului

Data publicarii: 10-07-2012 | International

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost reales in noaptea de luni spre marti la presedintia Eurogrupului, care ii reuneste pe ministrii de finante din zona euro, a anuntat un responsabil european, citat de AFP.

"Mandatul este de doi ani si jumatate, dar el nu va face decat o parte" din el, a indicat o alta sursa europeana. 

Primul ministru luxemburghez a fost numit pentru prima data in acest post in 2005 si mandatul sau se apropia de final la 17 iulie. 

Numirea sa a fost decisa dupa o intalnire de mai mult de opt ore a Eurogrupului la Bruxelles. 

La inceputul acestei reuniuni, ministrii celor saptesprezece state membre ale uniunii monetare au propus numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, in Comitetul executiv al Bancii Centrale Europene /BCE/. Aceasta alegere trebuie aprobata in mod oficial marti de ministrii de finante din toate cele douazeci si sapte de tari ale Uniunii Europene. 

Numirea presedintelui Eurogrupului a dat o mare bataie de cap intrucat nu s-a putut gasi o solutie de mai multe luni. Ministrul german de finante Wolfgang Schauble era oficial candidat la acest post strategic, dar Franta ii era ostila sustinand prelungirea mandatului lui Jean-Claude Juncker. 

Acesta din urma, care initial si-a exprimat intentia de a-si da demisia, a acceptat in cele din urma sa se reangajeze pentru maximum sase luni, cu conditia de a obtine de asemenea numirea compatriotului sau Yves Mersch la BCE.

Sursa: AGERPRES