Presedintie: Traian Basescu a predat functia de presedinte al Romaniei lui Crin Antonescu

Data publicarii: 10-07-2012 | Politica

Predarea-primirea mandatului de presedinte al Romaniei a avut loc marti, dupa ora 11,00, la Palatul Cotroceni. Astfel, presedintele suspendat Traian Basescu i-a predat mandatul lui Crin Antonescu, cel care va asigura interimatul. 

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a predat functia de presedinte al Romaniei marti, 10 iulie 2012, presedintelui interimar, domnul Crin Antonescu", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. 

Traian Basescu a ajuns marti la Palatul Cotroceni, in jurul orei 10,00, fiind ultima zi cand a mai putut sa vina la palatul prezidential, in perioada in care este suspendat. 

Crin Antonescu a ajuns si el la Cotroceni, la ora 11,00. Dupa aproximativ o jumatate de ora de la venirea lui Antonescu, Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni, la volanul autoturismului sau, Dacia Logan. 

Referendumul de demitere a lui Basescu din functia de presedinte va avea loc pe 29 iulie, timp in care Antonescu va asigura interimatul. Daca rezultatul referendumului va fi favorabil presedintelui suspendat, atunci acesta se va intoarce la Palatul Cotroceni pentru continuarea mandatului. In caz contrar, interimatul lui Crin Antonescu va fi prelungit pana in toamna, cand se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate. 

Traian Basescu a fost suspendat vinerea trecuta de catre Parlament din functia de presedinte cu 256 de voturi "pentru". El a asteptat pana luni seara decizia Curtii Constitutionala, cu privire la procedura suspendarii sale, in contextul in care imediat dupa decizia Parlamentului a trimis CCR o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre presedinte si Legislativ. 

Curtea Constitutionala a decis, luni seara, ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata si ca se justifica interimatul lui Crin Antonescu in functia de sef al statului. 

Este pentru a doua oara cand Traian Basescu trece printr-un demers de suspendare din functia de presedinte al Romaniei, dupa ce, in primul sau mandat, la data de 16 aprilie 2007, a fost suspendat de Parlament (cu 322 voturi 'pentru' si 108 'impotriva') si apoi reconfirmat prin referendumul din 19 mai 2007. 

Incepand de marti, presedintele suspendat se afla in campanie electorala pentru referendumul privind demiterea sa. 

Sursa: AGERPRES