Ministrul Agriculturii: TVA de 9% la alimente, cel mai tarziu de la inceputul anului 2013

Data publicarii: 10-07-2012 | Economie

Proiectul de buget pe anul 2013 va include masura reducerii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente, de la 24% la 9%, sustine Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Reprezentantii Fondului Monetar International nu sustin aplicarea cotelor diferentiate de TVA, deoarece pot duce la cresterea evaziunii fiscale, iar preturile la produsele respective pot ramane neschimbate.

Constructia bugetului pe 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, a declarat luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informeaza Mediafax. Ministrul a spus ca este posibil ca masura sa fie aplicata inca din 2012. "Daca nu va fi in acest an, cu siguranta constructia bugetului pe 2013 va incepe cu un TVA redus", a spus Daniel Constantin. El a afirmat ca masura pe care trebuie sa o aplice statul pentru a combate evaziunea este reducerea TVA la produsele alimentare.

"Suntem in discutii, discutam zi de zi cu Ministerul de Finante si sper ca dupa misiunea Fondului Monetar International din data de 25 iulie sa putem sa prezentam un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal imi doresc chiar din acest an, pe doua zone, morarit si panificatie, sa introducem acest TVA redus, pentru ca acolo este evaziunea cea mai mare in agricultura", a mai spus ministrul.

Ministrul a afirmat in luna mai ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce neaparat la diminuarea pretului pentru populatie dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) nu par a fi de acord cu rationamentul ministrului. Reducerea TVA pentru anumite produse nu are efecte benefice nici pentru consumatori si nici pentru economie, a declarat in luna mai seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Cotele diferentiate de TVA nu sunt incurajate de catre FMI deoarece pot duce la cresterea evaziunii fiscale, iar preturile la produsele respective pot ramane neschimbate.

Premierul Victor Ponta declarase, cu cateva zile inainte de declaratia lui Jeffrey Franks, ca, impreuna cu ministrul Agriculturii, incearca sa-l convinga pe ministrul de Finante pentru a accepta introducerea, incepand cu anul 2013, a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a afirmat ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.

Sursa: TVR.ro