Crin Antonescu: Nu fac nicio secunda confuzia intre presedinte interimar si presedinte ales

Data publicarii: 11-07-2012 | Politica

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat marti seara, la Palatul Cotroceni, ca nu face "nicio secunda" confuzia intre functia de presedinte interimar si presedinte ales.

"Nu fac nicio secunda confuzia - si nu o voi face pe parcursul acestei perioade - intre un presedinte interimar si un presedinte ales", a declarat Antonescu. 

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat ca a avut o discutie cu premierul Victor Ponta, pentru a se asigura ca Executivul ia toate masurile necesare ca referendumul din 29 iulie sa se desfasoare in conditii optime. 

"In cursul zilei de azi am avut o intalnire, inainte de toate, cu primul-ministru, pentru ca in calitatea sa de sef al Guvernului este omul care are prima responsabilitate in organizarea acestui referendum. M-am asigurat ca primul-ministru si colegii sai din guvern au luat si iau toate masurile necesare pentru ca referendumul sa se desfasoare in conditii optime", a spus Antonescu. 

El a precizat ca a mai discutat cu Ponta si despre agenda Guvernului pe perioada urmatoare si despre subiecte referitoare la educatie sau economie. 

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat ca punctul sau de vedere personal este acela ca rezultatul referendumului din 29 iulie ar trebui sa fie dat de votul majoritatii celor prezenti la urne, adaugand faptul ca in ceea ce priveste promulgarea proiectului de lege avizat de CCR se va pronunta foarte curand, dar dupa ce va vedea toata documentatia. 

"Din punctul meu de vedere, care este nu al presedintelui interimar, ci al cetateanului Crin Antonescu, continutul si formula Ordonantei de urgenta a Guvernului Ponta, si anume ca rezultatul acestui referendum este dat de votul majoritatii celor care se prezinta este unul corect. Si de altfel, stim ca este si unul constitutional. Stim asta dintr-o decizie a CCR pe o formula similara, decizia CCR data in 2007 si care este in vigoare pana astazi. Dincolo de asta, promulgarea sau retrimiterea la Parlament a acestui proiect de lege avizat azi de Curte este o chestiune asupra careia, dupa toata consultarea intregii documentatii, ma voi pronunta, foarte repede", a afirmat Antonescu. 

El a spus ca s-a creat o confuzie intre OUG data de Guvernul Ponta si proiectul de lege votat de Parlament. 

"Am sentimentul ca nu s-a inteles foarte clar, nu s-a comunicat despre ce este vorba. Exista, pe de-o parte, o ordonanta de urgenta a Guvernului care se refera la referendum. Ceea ce CCR a discutat astazi si lucrul asupra caruia s-a pronuntat astazi nu este acea ordonanta, ci este un proiect legislativ votat in cele doua Camere si supus avizului de constitutionalitate al Curtii", a precizat Antonescu. 

Presedintele interimar a afirmat ca este exclus ca in perioada interimatului sa aiba loc schimbari la varful DNA, Parchetului General sau sa fie schimbat procurorul general. 

"Sunt declaratii facute intr-o alta calitate decat aceasta si exista, sper ca nu va scapa, sensuri si nuante diferite. In calitate de presedinte interimar si pentru perioada acestui interimat, pot sa va spun ca este exclusa orice schimbare la varful acestor institutii. Asta o spun fara sa contrazic opinii exprimate ca om politic, nu presedinte interimar. Dar o spun pentru ca socotesc calitatea de presedinte interimar a avea o legitimitate si o forta politica intru totul diferita de cea de presedinte ales", a spus Antonescu, intrebat daca mentine declaratiile potrivit carora conducerile DNA si Parchetului General se impun a fi schimbate si daca in cazul in care ministrul Justitiei va propune revocarea din functie a procurorului general, Laura Codruta Kovesi, va accepta acest lucru. 

El a subliniat ca pentru perioada interimatului este esential ca institutiile statului sa fie lasate in "functionarea lor actuala", pentru a se asigura stabilitate, chiar daca pot fi exprimate "motive de nemultumire" fata de functionarea vreunei institutii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: