Guvernatorul Bancii Greciei confirma revenirea depozitelor la bancile elene

Data publicarii: 11-07-2012 | Finante-Banci

Depozitele la bancile din Grecia au revenit 'intr-un ritm satisfacator' dupa alegerile de luna trecuta care au redus incertitudinile privind viitorul tarii in zona euro, a declarat marti George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei.

'Bancile au trecut printr-o perioada dificila si au pierdut depozite, dar dupa alegeri s-au intors banii in depozite intr-un ritm satisfacator', i-a explicat George Provopoulos presedintelui statului elen, Karolos Papoulias. 

De asemenea guvernatorul Bancii Centrale a Greciei i-a indemnat pe membrii noului cabinet sa actioneze 'curajos' pentru a duce la bun sfarsit procesul de privatizare. Potrivit acordurilor de asistenta convenite cu UE si FMI, Grecia s-a angajat sa stranga 19 miliarde de euro din privatizari pana in 2015 si in acest an a strans doar 1,5 miliarde de euro. 

Tendinta de retragere a banilor din bancile grecesti s-a accelerat in mai la niveluri record, arata datele publicate in 29 iunie de Banca Centrala Europeana, adaugand noi presiuni asupra sistemului bancar elen. 

Speculatiile privind posibilitatea iesirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense in mai, cand partidele care se opuneau respectarii acordurilor cu UE si FMI urcau in sondajele de opinie. 

In zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din banci pana la 800 milioane de euro pe fondul temerilor ca o victorie a extremei stangi ar conduce la reintroducerea drahmei. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: