Zona euro va avea inca 4,5 milioane de someri in 4 ani daca nu adopta masuri de crestere (OIM)

Data publicarii: 11-07-2012 | HR/Cariere

Numarul somerilor din zona euro ar putea crestere cu 4,5 milioane de persoane in patru ani daca nu vor fi adoptate politici economice care sa favorizeze cresterea si crearea de locuri de munca, atrage atentia Organizatia Internationala a Muncii (OIM) intr-un studiu difuzat miercuri si citat de AFP.

In prezent exista 17,4 de persoane in cautarea unui loc de munca in zona euro, adica o rata a somajului de 11%, subliniaza OIM, ingrijorata in special de somajul in randul tinerilor, care este de 22% in zona euro, dar care atinge niveluri de 30% in Italia, Portugalia si Slovacia si de 50% in Spania si Grecia. 44% dintre cei care cauta un loc de munca sunt in somaj de peste un an. 

Juan Somavia, directorul general al OIM, a transmis o severa atentionare tarilor europene, estimand ca acestea vor fi afectate, chiar si cele cu mai putine probleme, daca nu va exista o schimbare radicala de politica. "Daca nu va exista o schimbare de politica, toate, absolut toate tarile din zona euro vor fi afectate, fie cele deja in dificultate, fie cele care stau mai bine", a spus el la prezentarea studiului. 

"Devine tot mai clar ca o abordare bazata numai pe austeritate bugetara va afecta locurile de munca, fara a reduce semnificativ deficitele bugetare", noteaza studiul. 

OIM recomanda politici de investitii si punerea pe picioare a sistemului financiar, ceea ce inseamna 'o rezolvare rapida a chestiunii solvabilitatii a numeroase banci'. 

Autorii studiului cer garantii ca 'tinerii nu vor ramane prizonierii unor locuri de munca precare' si ofera ca exemple de urmat diverse politici adoptate in tarile scandinave, in Austria, Belgia si Olanda. Documentul se refera la programe de formare care faciliteaza tranzitia de la scoala la locul de munca. 

"Cu o strategie de crestere centrata pe locuri de munca pentru zona euro, relansarea este in continuare posibila in cadrul Uniunii Monetare", afirma studiul OIM.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: