Bruxellesul doreste intarirea legislatiei impotriva fraudei in domeniul fondurilor europene

Data publicarii: 12-07-2012 | Finante-Banci

Comisia Europeana a propus miercuri noi reguli penale pentru lupta impotriva fraudei care afecteaza bugetul european, precum deturnarea de fonduri europene, care a costat circa 600 milioane de euro in 2010, potrivit datelor furnizate de statele membre, relateaza AFP.

In scopul de a-i proteja mai bine pe contribuabili, comisarii europeni Viviane Reding (justitie) si Algirdas Semeta (fiscalitate) au initiat o propunere de directiva care creeaza un cadru mai armonizat pentru a-i impiedica pe autorii fraudelor sa exploateze diferentele dintre sistemele juridice nationale. 

''Nu se pune problema ca raufacatorii sa puna mana pe resursele care apartin UE'', a declarat dna Reding intr-o conferinta de presa la Bruxelles, recunoscand ca, in prezent, ''unele state membre pedepsesc o infractiune cu o pedeapsa cu inchisoarea in timp ce altele nu o sanctioneaza''. 

In scopul remedierii acestei situatii, Bruxellesul vrea sa impuna in toate tarile UE sanctiuni minime cuprinse intre 6 luni si 5 ani de inchisoare in caz de frauda majora si deturnare de fonduri europene. 

Comisia prevede definitii comune pentru infractiuni care prejudiciaza bugetul UE, precum si o armonizare a termenelor de prescriere in cazul in care o infractiune poate da loc unei anchete si urmariri in justitie. 

''Banul contribuabilului european trebuie sa fie eficient protejat in fiecare stat membru. Odata cu propunerea pe care noi o prezentam, facem un pas important pe aceasta cale'', a declarat Semeta in timpul unei conferinte de presa. 

In prezent, peste 90 % din fondurile bugetului european sunt administrate la nivel national. In 2010, au fost inregistrate 600 de cazuri de presupusa frauda referitoare cheltuieli si incasari ale UE. Statele membre au semnalat cazuri de presupusa frauda in valoare de 600 milioane de euro, reaminteste Comisia Europeana. 

Sursa: AGERPRES