Mugur Isarescu: Investitiile raman marea problema a cresterii economice

Data publicarii: 12-07-2012 | Finante-Banci

Romania are nevoie de capital strain pentru a reveni la o crestere economica durabila si sustenabila. In mod cert, ca sa ai crestere economica trebuie sa creezi locuri de munca si sa iti creasca productivitatea, a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Mugur Isarescu, guverantorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prezinta intr-o conferinta de presa probleme actuale ale cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb.

"In mod cert, ca sa ai crestere economica, trebuie sa creezi locuri de munca si sa iti creasca productivitatea. Dar de aici incep complicatiile, pentru ca in primul rand ai nevoie de investitii”, a declarat Mugur Isarescu.

Investitiile straine directe in Romania au scazut in ultima perioada, iar rata de absorbtie a fondurilor europene se mentine la un nivel scazut, ceea ce este o piedica in calea revenirii Romaniei pe crestere economica durabila.

Potrivit guvernatorului BNR, in prezent economia romaneasca este axata pe stimularea consumului, ceea ce duce la importuri mai mari si la deteriorarea contului curent.

"Este clar ca Romania are o lipsa a economisirii si ne trebuie capital strain. Bineinteles ca am vrea sa fie capital romanesc, dar acest capital romanesc din pacate a disparut”, a mai adaugat guvernatorul.

Potrivit lui Isarescu, investitiile raman marea problema a cresterii economice.

"Investitiile directe in sectoare neproductive cred ca au ajuns la o limita. Cred ca este o supracapacitate de productie in toate tarile emergente, care va exploda in perioada urmatoare. Trebuie sa fim fim realisti daca sectorul privat mai doreste sa investeasca in Romania, si unde va investi. Pentru ca investitiile sa creasca productivitatea unei tari, este nevoie de tehnologie”, a explicat Mugur Isarescu.

Sursa: TVR.info