Mugur Isarescu: Interventiile BNR pe piata valutara au respectat o regula stricta, abordarea a fost corecta

Data publicarii: 12-07-2012 | Finante-Banci

Politica Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ de a mentine un curs 'relativ de echilibru' a fost o abordare corecta, chiar daca unii considera cursul supraevaluat din cauza interventiilor BNR, a declarat joi, la o masa rotunda pe teme economice, guvernatorul Mugur Isarescu.

Interventiile BNR pe piata valutara au respectat o regula stricta, practic a fost vandut pe piata ceea ce a imprumutat Ministerul Finantelor Publice de pe pietele externe pentru a finanta deficitul guvernamental, a explicat Isarescu. 

In opinia sa, Romania nu este in situatia de a putea stimula cresterea economica, bazata pe exporturi, prin deprecierea leului. 

'Nu degeaba plang exportatorii. Lor le trebuie mai degraba predictibilitate. Daca vrei ca deprecierea sa duca la crestere economica prin exporturi trebuie sa tii cont si de structura economiei. Nu vad aceasta situatie in Romania", a afirmat guvernatorul BNR. 

Oficialul BNR a mentionat ca MFP s-a finantat in aceasta perioada in mare masura din resurse externe, iar BNR a incercat sa controleze variatiile masei monetare fara a recurge la sterilizari, care sunt foarte costisitoare acum si ar conduce la deficit cvasifiscal.

Sursa: AGERPRES