ANAF, obligata sa plateasca dobanzi penalizatoare de milioane de lei

Data publicarii: 13-07-2012 | Afaceri

  • ICCJ a decis ca agentia va trebui sa achite 6 mil. lei Rafinariei Steaua Romana, pentru ca nu i-a rambursat la timp TVA
  • Taxa pe care rafinaria o avea de primit pentru exporturile efectuate in perioada august 2007 - decembrie 2008 se ridica la 40,8 mil. lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa plateasca Rafinariei Steaua Romana penalitati de 6 mil. lei pentru ca nu a rambursat la timp TVA de peste 40 mil. lei. 

"Aceasta decizie este definitiva si irevocabila si reprezinta un moment de referinta in relatia dintre contribuabil si autoritatile fiscale in Romania, instanta suprema recunoscand astfel indreptatirea clientului nostru, Rafinaria Steaua Romana, de a primi de la ANAF dobanzi penalizatoare pentru nerambursarea la termen a TVA", a declarat Dan Dascalu, Partener, D&B David si Baias, liderul echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicate in acest dosar. 

Potrivit casei de avocatura, in urma cu aproape 4 ani, ANAF a respins cererea  rafinariei de rambursare a TVA, emitand apoi o serie de alte acte nelegale impotriva societatii, toate acestea fiind irevocabil si in integralitate anulate cu ajutorul avocatilor D&B David si Baias. 

Dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti prin care instantele de judecata au constatat ca sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a solicitat acordarea de dobanzi ca echivalent al lipsei de folosinta a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.

Dupa aproape trei ani, cat a durat litigiul referitor la dobanzi, avocatii sustin ca hotararea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este una de referinta, "atat prin prisma faptului ca este printre primele hotarari irevocabile pronuntate in materia dobanzilor, cat si prin aceea ca aduce o contributie semnificativa la clarificarea interpretarii si aplicarii corecte a legislatiei fiscale din Romania".

Integral in Curierul National

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: