APIA: 2012 are sanse sa devina cel mai slab an pentru piata auto, din ultimii 12 ani

Data publicarii: 16-07-2012 | Auto

Criza economica si cresterea continua a preturilor la carburanti au dus la o scadere dramatica a pietei auto, segment care a crescut puternic in perioada de boom economic.

In primele sase luni ale anului au fost vandute circa 36.000 de autoturisme si aproximativ 7.000 de vehicule comerciale si microbuze, ceea ce inseamna o scadere de 16% la nivelul pietei auto, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

"In 2001 se vindeau pe piata romaneasca putin peste 92.000 de autovehicule, din care circa 72.000 autoturisme. Datele de vanzari inregistrate la jumatatea lui 2012 justifica (din pacate!) pe deplin posibilitatea ca in acest an sa avem un volum similar cu cel de acum 11 ani”, mentioneaza reprezentantii APIA intr-un comunicat de presa.

Potrivit APIA, se remarca in schimb o crestere puternica a intrarilor de autovehicule rulate, care sunt de circa 2,5 ori mai mari decate cele noi.

"Asta in conditiile in care pietele mature ale Europei consemneazǎ in medie un raport invers, respectiv un autoturism rulat la fiecare trei autoturisme noi, inregistrand un plus de 66% fata de primele 6 luni ale lui 2011”, au mai spus reprezentantii APIA.

Cu toate acestea, si in restul Europei situatia pietei auto este una proasta, inregistrand o scadere de 8%, in conditiile in care sunt state care se confrunta cu scaderi importante (de pana la 40%), cele mai mari fiind chiar in Portugalia, Grecia, Italia sau Franta. Pe de alta parte, tari precum Marea Britanie, Germania, Olanda, se bucura de evolutii pozitive, volumele de anul acesta fiind, pana acum, usor mai mari fata de cele de anul trecut, potrivit APIA.

Productia nationala de masini a scazut cu 7,4%

Luna trecuta s-au produs 22.462 autovehicule in Romania, cu 30% mai putin decat in luna precedenta. Astfel, in primul semestru productia a scazut cu 7,4%, la 164.590 unitati.

"In conditiile unei cereri interne, in continuare extrem de reduse, 93% din productia din aceste prime 6 luni a fost exportata”, au mai spus reprezentantii pietei auto.

In primele sase luni, exportul de masini a scazut cu 1,5%, cea mai mare scadere, de peste 30%, fiind inregistrata in categoria vehiculelor comerciale (scadere de 30,4%), ca urmare a absentei in 2012 a productiei modelului Transit Connect pe care il realiza Ford anul trecut.

Cel mai cautat model la export in primele sase luni a fost Dacia Duster, cu un total de 69.862 unitati, (45% din numarul total de autoturisme exportate). 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: