Justitia UE da dreptate datornicilor la banci in cazul ordonantei creditelor

Data publicarii: 16-07-2012 | Finante-Banci

Curtea de Justitie a UE a publicat ieri o decizie in care arata ca statul roman avea libertatea, daca voia, sa aplice prevederile OUG 50/2010 si in cazul creditelor ipotecare sau al celor angajate deja, infirmand spusele de atunci ale bancherilor, ale BNR, ale FMI conform carora forma initiala, generoasa a ordonantei contravenea directivei europene din domeniu.

Drepturile a peste patru milioane de debitori romani fata de banci s-ar putea schimba in bine, daca statul va tine cont de o decizie publicata ieri de catre Curtea de Justitie a UE in privinta aplicabilitatii OUG 50/2012. Reamintim ca ordonanta a fost realizata initial intr-o forma generoasa pentru persoanele imprumutate, dupa care aceasta a fost serios amputata de catre Parlament in urma lobby-ului facut de bancheri, de declaratiile conducerii Bancii Nationale si, nu in ultimul rand, de catre FMI.

Daca in forma initiala OUG 50/2010 se aplica si creditelor ipotecare sau celor contractate anterior intrarii ordonantei in vigoare, modificari radicale ale acesteia au limitat aplicabilitatea ei doar la imprumuturile luate dupa ce aceasta a devenit aplicabila. In plus, modificarile au scos activitatea bancilor fata de debitori de sub puterea Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC). Toate aceste modificari au fost facute cu argumentul ca sunt depasite prevederile Directivei 48/2008 a contractelor de credit, insa decizia publicata ieri arata ca daca ordonanta ar fi ramas in forma initiala prevederile ei nu ar fi fost incalcate.

Volksbank pierde in fata clientilor

Pronuntarea a fost facuta in urma unei solicitari a Judecatoriei Calarasi, in cazul unei actiuni dintre Volksbank si clientii acesteia. Banca a preceput impru-mutatilor un comision de risc in cazul acordarii creditelor de 0,2% din soldul acestuia, platibil lunar pe toata durata acestuia. ANPC a apreciat ca preceperea comisionului nu era prevazuta in ordo-nanta si, ca urmare, a amendat Volksbank, aplicandu-i sanctiuni complementare.  In fata Judecatoriei Calarasi, Volksbank a aratat ca anumite dispozitii ale ordonantei erau contrare directivei. Prin urmare, instanta de trimitere a solicitat Curtii de Justitie sa precizeze domeniul de aplicare al acestei directive.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: