Victor Ponta: Se introduce plata TVA la incasarea facturii pentru afaceri de sub 500.000 de euro

Data publicarii: 16-07-2012 | Afaceri

Guvernul a informat deja FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale cu creditorii internationali ai Romaniei.

Guvernul doreste sa introduca plata TVA la incasarea facturii, nu la facturare, in cazul firmelor cu cifra de afaceri anuala sub 500.000 de euro, cu obligatia incasarii facturilor prin sistemul bancar, a afirmat premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta masura ar urma sa ajute circa 90% din numarul firmelor din Romania, potrivit lui Ponta.

Potrivit premierului, statul are asigurata finantarea pentru acoperirea deficitului asa ca nu va resimti eventuale intarzieri la plata TVA-ului de catre firme.

Rezerva statului pentru finantarea pentru patru luni a statului este constituit si suplimentat prin acordul cu Banca Mondiala, a asigurat si ministrul de Finante Florin Georgescu.

Guvernul a informat deja FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii, data aplicarii urmand sa fie stabilita dupa discutiile oficiale.

Printre masurile luate si care vor fi luate de actualul guvern, Ponta a enumerat:

  • Guvernul a asigurat stabilitatea financiara a tarii si finantarea deficitului inclusiv prin linia de credit de la Banca Mondiala;
  • In plus, au fost luate masuri de restituire a sumelor retinute ilegal pensionarilor;
  • Cresterea palfonului de scutire de TVA la 60.000 de euro;
  • Restructurarea creditelor neperformante din sistemul bancar;
  • Reducerea cheltuielilor de protocol;
  • Introducerea obligatiei pentru colorarea pacurii pentru evitarea contrabandei cu pacura;
  • Guvernul doreste sa introduca plata TVA la incasarea facturii la firmele cu cifra de afaceri anuala sub 500.000 de euro, cu obligatia incasarii facturilor prin sistemul bancar;
  • Cresterea deductibilitatii cheltuielilor destinate cercetarii de la 20% la 50% pentru stimularea cercetarii si inovatiei;
  • Pentru ONG-urile si institutiile neplatitoare de TVA s-a luat masura ca TVA sa fie eligibil pentru decontare la proiectele cofinantare din fonduri europene;
  • Firmele care angajeaza someri cu varsta mai mica de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plati pentru acestia, pentru o perioada de un an, contributii de asigurari sociale, daca persoane astfel angajate vor fi mentinute inca un an dupa expirarea facilitatii;
  • Patronii firmelor care vor angaja someri cu varsta mai mica de 25 ani sau de peste 55 ani nu vor mai plati contributii la bugetele de sanatate, pensii si somaj;
  • Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalitatilor aferente daca achita obligatia principala si dobanzile in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012.

Politica economica a ultimilor ani a dus la saracie, injustitie si incapacitate de dezvoltare economica care au afectat democratia din Romania, a afirmat premierul Victor Ponta in cadrul unei conferinte de presa.

Guvernele din ultimii ani au luat masuri economice care au accentuat evaziunea fiscala si au dus la distrugerea companiilor private, a declarat premierul.

"Guvernul USL a preluat actuala functie pe un sprijin masiv si isi propune sa gaseasca solutii concrete pentru crestere economica si crearea de locuri de munca", a afirmat Ponta.

Cele mai importante masuri, precum taierea salariilor si a pensiilor, au fost luate pana acum prin asumarea raspunderii sau prin ordonante de urgenta, a adaugat primul ministru.

"Este evident ca, in aceste conditii, nemultumirea populatiei s-a indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu care a luat singur aceste masuri. Basescu a fost si prim-ministru in acesti ani", a declarat Ponta.

"Vreau sa multumesc ministrului de finante si a secretarilor de stat din zona financiara pentru sprijinul acordat in ultima perioada", a declarat Ponta.

Delegatia FMI se va afla in Romania imediat dupa referendumul din 29 iulie. In toata aceasta perioada, oficialii romani au informat organismele internationale asupra situatiei din tara.

Victor Ponta a negat anumite informatii aparute in presa potrivit carora actualul guvern ar putea creste taxele.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: