Bursa romaneasca este a doua cea mai subdezvoltata din lume. Doar Estonia este mai slaba

Data publicarii: 17-07-2012 | Bursa

Bursa locala este a doua cea mai subdezvoltata intr-un total de 60 de piete analizate, luand in calul raportul dintre capitalizarea pietei, care este expresia dimensiunii bursei locale si PIB-ul tarii, o expresie a dimensiunii economiei, releva o statistica a firmei de intermediere Intercapital Invest.

Un grad mai mic de reprezentare a economiei pe bursa se regaseste doar in Estonia, cu un raport capitalizare bursiera pe PIB de 7,3% in anul 2011, comparativ cu 11,8% in cazul bursei de la Bucuresti, scrie ZF.ro

"Teoretic, o bursa lichida creste eficienta activelor investite si sustine economia pe termen lung. Interesul pentru bursa poate fi atras prin promovare, prin aprofundarea cunos-tintelor si bineinteles prin listari interesante. Ultimul punct pare cel mai greu de realizat, dar totusi se poate chiar si in conditii vitrege de piata. De exemplu, la Var-sovia au avut loc 57 de listari noi de la inceputul anului", spune Daniela Ropota, analist la Intercapital Invest. In ceea ce priveste lichiditatea, bursa de la Bucuresti ocupa abia locul 51, numa-randu-se de asemenea printre codase din cauza free-float-ului (actiuni libere la tranzactionare) redus.

Cititi integral in Ziarul Financiar