Romanii din Spania, loviti de masurile de austeritate ale Guvernului de la Madrid. In jur de 50% dintre ei ar dori sa se intoarca in tara

Data publicarii: 18-07-2012 | HR/Cariere

Guvernul de la Madrid vizeaza reducerea deficitului bugetar cu circa 65 de miliarde de euro pana in 2015 prin majorarea TVA de la 18% la 21%, reformarea administratiei publice si renuntarea la o serie de avantaje fiscale, masuri care ii afecteaza direct si pe cei aproape un milion de romani care figureaza oficial in statisticile spaniole.

Romanii reprezinta cea mai mare comunitate de straini din Spania. In prezent, peste 900.000 de persoane s-au stabilit sau lucreaza in statul peninsular, potrivit datelor Ambasadei Romaniei la Madrid, insa multi dintre ei au inceput sa intampine dificultati financiare si si-ar dori sa revina in tara, in special pentru ca locurile de munca devin din ce in ce mai dificil de gasit. Daca in randul spaniolilor, rata somajului a depasit 20%, aproape jumatate dintre romanii din Spania nu au in prezent un loc de munca fiscalizat.

"Orice masura luata de Spania i-a afectat in mod egal si pe romanii care lucreaza aici. In acest moment, somajul in randul romanilor este mai mare de 45%. Este adevarat insa ca o parte dintre cei care am crede noi ca sunt in somaj, lucreaza de fapt la negru”, a declarat pentru gandul Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: