Sistemul bancar romanesc nu va inregistra falimente sau plecari in 2012, sustin bancherii

Data publicarii: 18-07-2012 | Finante-Banci

Sistemul bancar romanesc este un motor puternic pentru economia nationala, iar in anul 2012 nu vor fi iesiri din sistem, a apreciat marti, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, la cea de-a V-a editie a Galei Bancheri de Top.

,,Atat sistemul, cat si bancherii au fost atipici in ultimii patru ani, trecand cu bine de perioada de criza. Am rezistat cu bine tuturor socurilor si suntem un motor, o forta motrice, pentru alte activitati ale economiei nationale. Sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat', a declarat presedintele ARB. 

In acelasi context, Nicolae Cinteza, director Directia Supraveghere la Banca Nationala a Romaniei /BNR/ aprecia ca performanta sistemului bancar romanesc deriva din calitatea managementului precum si prin aplicarea filtrului de prudentialitate al bancii centrale. 

,,Nu cred ca a trecut criza, cred insa ca trebuie sa fim prudenti. Nu cred ca vom avea probleme in sistem, si nici nu vor fi falimente, sau cel putin nu in 2012', a precizat Nicolae Cinteza. 

La cea de-a V-a editie a Galei Bancheri de Top premiul special pentru dinamica garantiilor acordate in ultimii patru ani a fost acordat Fondului de Garantare a Creditului Rural /FGCR/. 

Premiul special pentru angajament in sustinerea exporturilor si importurilor romanesti, pentru utilizarea a peste 50 de milioane de euro in cadrul programului de pre-finantare a exportului si finantare a importului realizat in parteneriat cu International Finance Corporation, a fost acordat Bancpost. 

Volksbank Romania a primit, in cadrul Galei, premiul special pentru sustinerea constanta primita din partea actionarilor atat in conditii de expansiune, cat si in conditii mai putin propice. 

Alpha Bank Romania si-a adjudecat premiul pentru cea mai buna dinamica a fondurilor proprii, la categoria 'Banci Mari', pentru perioada 2008 - 2011. 

La categoria 'Banci Mici', cea mai buna dinamica in materie de creditare a apartinut Marfin Bank. La categoria 'Banci Medii', pentru aceleasi criterii, premiul a fost atribuit ING Romania. 

Premiul pentru cei mai eficienti angajati, dar si pentru cele mai eficiente agentii a fost acordat Eximbank Romania. Premiantul la categoria cost per venit, indicator pe care in general doar bancile mari il fac public, a fost Banca Comerciala Romana. 

Premiul pentru cel mai mare profit in 2011, dar si pentru cel mai mare profit in perioada 2008 - 2011, revine BRD Groupe Societe Generale. CEC Bank a fost premiata pentru rolul jucat in economia romaneasca prin echipa profesionista a managerilor sai. 

Cu acest prilej, presedintele ARB a spus: ,,iata de ce, prin prisma acestor rezultate, nu ar trebui sa ii spanzuram pe bancheri si nici sa punem sistemul bancar romanesc la zid'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: