Cel mai DUR RAPORT PE JUSTITIE de la aderarea Romaniei la UE

Data publicarii: 19-07-2012 | Politica

Comisia Europeana a dat publicitatii miercuri cel mai dur raport pe justitie, in care critica Romania pentru derapajele din ultimele saptamani, care pun sub semnul intrebarii, potrivit oficialilor de la Bruxelles, cel mai important criteriu al apartenentei la UE: respectarea statului de drept.

"Prezentul raport este adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania (...) Comisia considera ca masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei genereaza preocupari serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic excesiv de polarizat, in care neincrederea dintre entitatile politice si acuzatiile sunt o practica obisnuita; totusi, acest context politic nu poate explica natura sistematica a mai multor actiuni", se arata in partea introductiva a raportului.

De asemenea, potrivit textului raportului, contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri stabilite si eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile in stat exercita controlul asupra activitatii celorlalte puteri pun sub semnul intrebarii angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept si independenta controlului jurisdictional.

"In special, Comisia este extrem de ingrijorata de informatiile privind manipularile si presiunea care afecteaza institutiile si membrii sistemului judiciar si care, in cele din urma, au un impact grav asupra intregii societati", se evidentiaza in raport.

Totodata, Comisia isi exprima ingrijorarea fata de "recenta presiune exercitata de unii membri ai Guvernului roman si de politicieni de rang inalt asupra Curtii Constitutionale", retinand ca "acestea sunt interventii inacceptabile pe langa o institutie judiciara independenta".

Integral in Realitatea.net