Cum arata asigurarea care te pazeste de potopul de dupa canicula

Data publicarii: 19-07-2012 | Finante-Banci

Deja traditionalele inundatii anuale au inceput sa loveasca pe intreaga suprafata a tarii. De aceasta data, mai in ales in nordul tarii, ele au fost insotite si de grindina chiar mai mare decat oul de gaina. Sute de case si dependinte au fost deja serios afectate, iar riscul de grindina este acoperit doar de asigurarile facultative.

 Vijeliile si ploile torentiale lovesc iarasi Romania de la un capat la celalalt. Numarul judetelor afectate depaseste 25, iar intinderea fenomenelor acopera practic intreaga tara, din Baragan si Hunedoara pana in Timis, Suceava, Neamt sau Galati. La sfarsitul saptamanii trecute, zone vaste din judetele Neamt, Galati si mai ales Suceava au fost lovite de un fenomen mai rar intalnit in aceasta forma: din cer au cazut bucati de gheata de dimensiunea unui ou de gaina.

Grindina, care in mod normal nu era un fenomen suficient de puternic pentru a afecta locuintele, a provocat de aceasta data daune semnificative. In judetele Moldovei, aproape o mie de case au fost afectate.

Urgia vine spre sud. Cum ne protejam? Mai este de-ajuns asigurarea obligatorie?

Potrivit specialistilor, in urmatoarea perioada ne putem astepta la fenomene extreme, cum ar fi vijelii, grindina si cantitati de ploaie de peste 30 de litri pe metrul patrat si in zonele mai sudice, inclusiv in Bucuresti si judetul Ilfov. Dambovita, Bucuresti si Ilfov sunt, de altfel, sub avertizare meteorologica. De asemenea, afectate vor fi si judetele Prahova si Buzau, dar si Tulcea. In acest fel, aproape intregul teritoriu al Romaniei este expus in zilele ce urmeaza. Singura metoda de protectie pe care romanii o au la indemana in fata "potopului" o reprezinta asigurarea locuintei.

Cea mai ieftina varianta este polita obligatorie emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Aceasta costa 10 euro pe an pentru locuintele cu structura din chirpici si 20 de euro pe an pentru cele cu structura din materiale moderne. Despagubirea maxima este, in functie de tipul cladirii, de 10.000 sau 20.000 de euro. In conditiile diversificarii fenomenelor meteo periculoase pentru locuinta, polita PAD s-ar putea sa nu mai fie de-ajuns, aceasta acoperind doar riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren.

Exista insa o alta solutie, si anume politele facultative de locuinta, adica cele care acopera si cele trei riscuri catastrofale, dar si altele, cum ar fi grindina. Pretul acestor polite nu este cu mult mai mare decat cel al asigurarilor obligatorii, iar clientul are posibilitatea de a bifa zeci de riscuri.

Integral in Romania Libera