Cu cat l-ar fi costat mai mult pe seful Facebook daca si-ar fi luat credit imobiliar din Romania

Data publicarii: 19-07-2012 | Finante-Banci

Stirea despre creditul imobiliar cu dobanda de numai 1% pe an luat de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a tinut prima pagina in ultimele zile la nivel international, in conditiile in care practic acesta s-a imprumutat gratis avand in vedere costul de trei ori mai mic decat media pietei in SUA, la dolari, si la jumatate fata de rata inflatiei din America.

La o dobanda de 1,05% pentru un credit de 6 mil. dolari (echivalentul a 4,9 mil. euro) pe 30 de ani, rata lunara ajunge la circa 19.000 de dolari (15.700 de euro), ceea ce inseamna ca la finalul contractului Zuckerberg va rambursa bancii 6,9 mil. dolari (5,2 mil. euro la cursul actual).

Comparativ, daca seful retelei de socializare ar fi luat un credit in euro sau in lei de la o banca din Romania, ar fi ajuns sa plateasca chiar si dublul sumei imprumutate. Un credit ipotecar in euro are o dobanda medie de 5% pe an, ceea ce in-seam-na o rata lunara de 26.000 de euro la un credit de 4,9 mil. euro pe 30 de ani. Suma rambursata la final este 9,4 mil. euro.

Integral in Ziarul Financiar