Cinteza, BNR: Avem inca masca de oxigen pe fata; de-abia din a doua jumatate a lui 2013 trecem la salon

Data publicarii: 19-07-2012 | Finante-Banci

Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, spune ca nu vor exista falimente in sistemul bancar anul acesta, insa estimeaza ca doar din a doua parte a anului 2013 sistemul bancar ar putea trece de la faza de reanimare la etapa de "salon".

"Cred ca inca suntem cu masca de oxigen pe fata. Nu sunt optimist de felul meu. Dar sper sa trecem cu bine de 2012 si din a doua parte a lui 2013 sa trecem la faza de «salon». Nu cred ca va fi cazul sa luam vreo masura de stabilizare a vreunei banci pana la sfarsitul anului 2012 si nici nu cred ca vom avea falimente. Dar totul depinde de capacitatea bancilor de a-si adapta modelele de business", a declarat Cinteza, care conduce de circa un doua decenii Directia de Supraveghere a BNR, cunoscand in amanunt sistemul bancar.

El se asteapta la cresterea creditelor neperformante in valoare absoluta in urmatoarele 6-9 luni si recomanda bancilor sa-si readapteze modelele de business, sa reduca numarul de unitati, costurile cu personalul, dar si marjele de dobanda.

Integral in Ziarul Financiar