SIF-urile intra intr-o noua era, cea a profitului pentru actionari

Data publicarii: 22-07-2012 | Bursa

 

Grupul de actionari cu detineri de circa 20% din capitalul SIF Muntenia a reusit schimbarea integrala a Consiliului de Administratie, o premiera pe piata de capital autohtona.

Un moment istoric a avut loc la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la SIF Muntenia, respectiv schimbarea conducerii la initiativa unui grup de actionari. Acest lucru a fost posibil doar dupa majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%, decizie luata de Parlament in decembrie anul trecut.

 Lupta a fost stransa intre vechea conducere si actionari, inclusiv prin decizii de anulare a voturilor celor considerati a lucra concertat. Decizia care limita dreptul de vot a unor actionari care insumau 17% a fost insa revocata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a decis, in premiera, ca suspendarea este ilegala. "Speram ca dupa AGA de la SIF Muntenia sa nu mai auzim de concertare abuziva la SIF-uri si nici de situatii in care actionarii sa nu voteze cu toate titlurile pe care le detin", spune Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Pia-ta de Capital (AIPC), asociatie care a sesizat de la bun inceput CNVM asupra ilegalitatii deciziei conducerii SIF.  La AGA au participat 32,6% dintre actionari, procentaj-record pentru o astfel de adunare la SIF, iar sedinta a durat mai mult de 30 de ore. La final, grupul de actionari care detin mai putin de 20% din capitalul social al SIF Muntenia a reusit sa schimbe conducerea.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: