Cat de tare ne-au lovit la buzunar disputele politice interne

Data publicarii: 23-07-2012 | Politica
Izbucnite la sfarsitul lunii aprilie, disputele politice interne, care s-au soldat intr-o prima faza cu picarea guvernului Ungureanu si apoi cu demiterea presedintelui Basescu, s-au resimtit puternic pe piata valutara unde moneda nationala a slabit in fata euro si astfel a scazut semnificativ puterea de cumparare a romanilor. Vezi cat de tare te-a lovit deprecierea leului.

Daca pe 27 aprilie BNR anunta un curs de 4,3747 lei, caderea de atunci a guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu a generat o depreciere imediata a leului, cursul euro urcand cu peste 2% in cateva zile, stabilind maxim dupa maxim istoric.

Apoi, demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu au avut in piata valutara un impact mult mai violent, intrucat in ultimele zile au atras atentia speculatorilor internationali. Astfel, din 3 iulie si pana in prezent, cursul oficial al euro a urcat cu peste 3%, pana la cel mai mare nivel din toate timpurile de 4,5848 lei, anuntat vineri de BNR.

Cumulat, leul s-a depreciat cu circa 5% de la sfarsitul lunii aprilie si pana in prezent, ducand astfel la o scadere dureroasa a puterii de cumparare a romanilor, dupa precedentii ani de recesiune si austeritate.

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: