Masina pe firma are un nou regim fiscal. Vezi AICI care cheltuieli sunt deductibile si care nu

Data publicarii: 24-07-2012 | Auto

Odata cu schimbarea Codului Fiscal, o serie de cheltuieli aferente autovehiculelor folosite de firme nu mai sunt deductibile, iar o alta sunt doar in proportie de 50% deductibile, atat din punctul de vedere al TVA, cat si din perspectiva impozitului pe profit sau venit. Prezentam, in continuare, principalele prevederi fiscale.

Referitor la modificarile Codului fiscal care au intrat in vigoare de la data de 01 iulie 2012, cu privire la acordarea deductibilitatii limitate in sensul impozitului pe profit, impozitului pe venit in cota de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate sau al TVA in cota de 50% pentru cumpararea, achizitia intracomunitara, importul, inchirierea sau leasingul de vehicule rutiere motorizate si a cheltuielilor aferente acestora, sunt reglementate unele aspecte cu privire la aplicarea acestor prevederi, asa cum apar in H.G. nr. 670/04.07.2012 prin care s-au aprobat norme metodologice de aplicare ("Monitorul Oficial" nr. 481/13.07.2012 ).

In sensul impozitului pe profit sau pe venit:

Nu sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit:

- 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

In sensul taxei pe valoarea adaugata : 

Se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente:

- cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate

- cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Cititi integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: