Prapastia se deschide din ce in ce mai tare in pietele de bonduri

Data publicarii: 24-07-2012 | Bursa

  • Randamentele titlurilor de stat emise de tarile considerate sigure ating noi minime istorice, iar in multe cazuri acestea au ajuns in teritoriu negativ
  • Costurile de imprumut ale statului spaniol emise cu scadenta la 10 ani au urcat ieri peste 7,5%
  • Rose Ouahda (Carmignac Gestion) spune ca piata creditului guvernamental s-a impartit in doua segmente, unul avand atributiile unei piete de credit, iar celalalt ale unui paradis de refugiu

Aversiunea la risc a revenit cu putere in aceste zile si, dincolo de scaderea cotatiilor bursiere, aceasta se resimte mai mult prin departajarea clara pe care investitorii o fac in pietele de bonduri intre instrumentele emise de state care sunt considerate solide fiscal si cele ale unor tari care se confrunta cu derapaje ale datoriei publice. Ieri titlurile de stat ale Spaniei cu scadenta la 10 ani au atins nivelul de 7,5%, potrivit cotatiilor afisate de Bloomberg, cel mai ridicat nivel de la adoptarea euro.

Prin contrast, titlurile de stat americane cu aceeasi maturitate au atins un minim al randamentului de 1,4%, in masura in care investitorii considera ca acestea sunt un plasament sigur, care ofera si avantajul celei mai mari lichiditati. Nu numai emisiunile Trezoreriei SUA se afla la cautare in aceste zile. Bondurile guvernamentale ale Marii Britanii si Finlandei cu scadenta la zece ani au atins ieri noi minime record, ca si titlurile de stat germane cu maturitate la doi ani, acestea tranzactionandu-se in teritoriu, care ofera cumparatorilor randamente negative. In aceeasi situatie se afla emisiuni ale Finantelor Publice din Elvetia, Danemarca si Finlanda.

Pietele de bonuri de Trezorerie deja s-au separat dupa doua tipologii, a declarat pentru Bloomberg TV Rose Ouahba, investment fund manager la Carmignac Gestion. Astfel, sunt titluri de stat care continua sa se tranzactioneze ca intr-o piata a creditului si unde investitorii cantaresc riscul, precum cele ale Italiei, Spaniei, Portugaliei, in timp ce un alt segment al pietei de bonduri este vazut deja ca un paradis de refugiu. Tendinta de aglomerare in aceasta zona este evidenta, cu atat mai mult cu cat numarul de state care pastreaza ratingul "AAA" este din ce in ce mai restrans. In aceasta perspectiva trebuie si privita compresia randamentelor pe bonurile de tezaur ale Frantei, Austriei si Australiei, a mai spus Ouahba.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: