Cresterea cursului leu/euro mareste ratele la banca si fura banii din consum

Data publicarii: 25-07-2012 | Finante-Banci

Romanii sunt sufocati de creditele in euro, amana vacantele in strainatate, taie din consum, iar companiile numara pierderile. 

Deprecierea leului cu 7,4% fata de euro in acest an mareste factura populatiei si companiilor cu credite in valuta, amplifica presiunea pe bilanturile bancilor, erodeaza profiturile companiilor de pe bursa care se finanteaza in valuta, scumpeste importurile si poate antrena scaderea consumului si diminuarea incasarilor bugetare din TVA si accize.

Rezervele valutare de la BNR sunt principalul scut de protectie pentru leu in fata unei agravari a tensiunilor externe si interne, iar in iunie rezerva a coborat sub pragul de 33 mld. euro. Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat insa ieri ca Banca Nationala nu mai are resurse sa intervina pentru a stabiliza cursul, iar rezervele valutare se aproprie de limita minima.

Reprezentantii Bancii Nationale nu au dorit sa comenteze afirmatiile facute de presedintele suspendat Traian Basescu chiar daca acestea au implicat in mod direct institutia.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: