Rus: Lista finala cu alegatorii este stabilita; 18.292.514 cetateni romani au drept de vot la referendum

Data publicarii: 26-07-2012 | Politica

Un numar de 18.292.514 cetateni romani au drept de vot la referendumul din 29 iulie, a afirmat ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, miercuri, cu ocazia participarii sale la intrunirea Comisiei de Transparenta si Monitorizare infiintata la nivelul MAI.

"In acest moment lista finala cu alegatorii este stabilita, sunt 18.292.514 cetateni romani cu drept de vot. Dintre acestia, avem si 623 de tineri care implinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Si cei care implinesc 18 ani pe 29 iulie se regasesc pe listele de vot. Incepand de azi nu mai stergem pe nimeni de pe lista, care ii va cuprinde si pe cei care vor muri de azi pana atunci (la referendum n.r.). O sa fie probabil cateva zeci de persoane sau sute", a declarat Rus. 

El a precizat ca lista nu mai poate fi corectata deoarece incepe procesul de multiplicare. 

"Sunt 15 milioane si ceva de oameni care au carti de identitate, ceilalti au buletine de identitate, dar toata lumea, toti cei care sunt pe listele permanente au CNP. (...) Listele electorale se fac exclusiv pe seama CNP-urilor existente in Romania", a precizat ministrul Administratiei si Internelor. 

Potrivit acestuia, unii dintre cei care sunt pe liste permanente nu sunt in tara. 

"Niciunuia dintre acesti cetateni nu i se poate lua dreptul de vot. Eu am obligatia sa-l trec pe lista permanenta si el are dreptul sa fie pe lista permanenta, deci nu se opereaza pe aceste liste cu ce spune recensamantul populatiei si locuintei. Datele din recensamant nu se iau in considerare la procesele electorale", a mai spus Rus. 

El a mentionat ca din listele permanente sunt scosi cei care anunta oficial ca au primit alta cetatenie si ca voteaza din acel moment cu drepturi cetatenesti in tara care i-a acordat cetatenia respectiva. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: