MFP: Fondul-tampon in valuta se afla la acelasi nivel ca in luna mai

Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci

Rezervele financiare in valuta ale Trezoreriei (buffer/fond tampon) se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ remis miercuri AGERPRES.

Rezerva financiara (buffer-ul) in valuta la sfarsitul lunii aprilie 2012 era de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, respectiv echivalentul a 4,9 miliarde euro. Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 60 milioane euro, potrivi MFP. 

Totodata, in perioada mai - iulie 2012, MFP a rambursat in lei titluri ajunse la scadenta in valoare de aproximativ 13,1 miliarde li, in contextul in care emisiunile pe piata interna au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei. 

In urma operatiunilor de schimb valutar efectuate din buffer-ul de valuta, cat si alimentarilor in valuta ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de circa 3,3 miliarde euro. 

MFP precizeaza ca diferenta de aproximativ 850 milioane euro a fost utilizata pentru 'contracararea tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat datorata situatiei tensionate de pe plan international, a celei aferente structurii lichiditatii din sistemul bancar romanesc, precum si a contextului intern'. 

Aceasta utilizare a fost facilitata de aprobarea liniei de credit in valoare de un miliard de euro de catre Consiliul Director al BIRD in cursul lunii iunie 2012, care este considerata de institutiile financiare intenationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice. 

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE si BM) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa patru luni. 

Buffer-ul a fost constituit in baza consultarilor comune cu aceste organisme materializate in Scrisorile suplimentare de intentie si ale Memorandumurilor de intelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative in conformitate cu legislatia in vigoare. Scopul declarat al elaborarii acestor documente este imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in ceea ce priveste asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale. 

Cu o zi in urma, presedintele suspendat Traian Basescu a declarat la un post de televiziune ca rezerva de lichiditate a Ministerului Finantelor s-a redus de la 5 miliarde de euro in mandatul Guvernului Ungureanu la 2 miliarde de euro in vremea Guvernului Ponta. 

El a apreciat ca 'acest buffer de lichiditate al Finantelor ar trebui sa urce la 7-8 miliarde euro pentru a aplica TVA la facturare'. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: