Situatie critica pentru trei regiuni autohtone din Spania: Catalonia, Valencia si Murcia

Data publicarii: 26-07-2012 | International

Spania se afla in cea mai critica situatie de la declansarea crizei datoriilor suverane, informeaza Jurnalul TVR. Dupa Valencia si Murcia, Catalonia, cea mai bogata regiune a Spaniei, a anuntat ca va apela la fondul de credite infiintat de guvernul central pentru comunitatile autohtone.

Catalonia are nevoie de ajutor financiar pana la sfarsitul lunii deoarece a epuizat toate solutiile de refinantare, a declarat Artur Mas, seful guvernului regional, conform Reuters.

Pe fondul caderii burselor europene si al speculatiilor ca Spania ar putea solicita asistenta financiara integrala, ministrul Economiei, Luis de Guindos, s-a intalnit cu ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble.

Increderea investitorilor in Spania este din ce in ce mai slaba.

Principalele semne se vad la bursa de la Madrid care a inregistrat ieri o scadere pana la nivelul din 2003, in timp ce statul se imprumuta la costuri extrem de ridicate.

Trezoreria Spaniei a reusit sa atraga marti 3 miliarde de euro, insa la un cost mai mare decat de obicei. Titlurile spaniole pe 10 ani se vand la o dobanda de 7,6%, iar prima de risc a tarii nu mai coboara sub 630 de puncte. Guvernul nu vrea sa dea semne de ingrijorare, dar incearca sa determine Banca Centrala Europeana sa finanteze datoria suverana a Spaniei.

Totul a inceput odata cu prabusirea Bankia, a patra banca din Spania, care a atras neincrederea investitorilor in sistemul bancar din peninsula.

Apoi, zona euro a fost nevoita sa ofere guvernului de la Madrid un imprumut de 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor spaniole.

Guvernul spaniol neaga in continuare orice ipoteza privind necesitatea salvarii economiei, insa aplica cele mai dure masuri de austeritate de pana acum. Intre timp, populatia este tot mai nemultumita, somajul nu scade, iar recesiunea pare acum un desert imposibil de traversat.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: