Ministrul Finantelor: Deficitul bugetar in 2012 se va incadra cu siguranta in tinta de 2,2% din PIB

Data publicarii: 26-07-2012 | Economie

Deficitul bugetar pentru intregul an 2012 se va incadra cu siguranta in tinta de 2,2% din PIB, convenita cu Fondul Monetar International /FMI/, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.

'Cifrele sunt definitive, vor fi afisate si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, referitoare la executia bugetului general consolidat la finele lunii iunie, respectiv la 30 iunie (,..) putem afirma ca ne vom incadra cu siguranta in deficitul bugetar prognozat pentru acest an, si anume 2,2% din Produsul Intern Brut, la aproape jumatate din ceea ce a fost anul trecut, cand s-a inregistrat un deficit bugetar de 4,3%. Cu o mai buna utilizare a cheltuielilor publice, cu o mai buna colectare a veniturilor, se reuseste sa se colecteze sume mai mari de bani si sa se aloce banii pentru satisfacerea nevoilor publice de bunuri si servicii cu deficite finalmente mai mici, ceea ce inseamna in perspectiva o incetinire a ritmului de crestere a datoriei publice. Aceasta in conditiile in care, sa nu uitam, s-au majorat salariile in domeniul bugetar cu 8% incepand cu luna iunie, s-a acordat majorarea la pensii fata de ceea ce se retinuse in mod necuvenit si ne vom respecta in continuare angajamentele asumate anterior atat fata de pensionari, cat si fata de salariati', a afirmat Georgescu. 

Potrivit ministrului Finantelor, la finele lunii iunie a.c., se inregistra un deficit de 1,12% din PIB, in scadere fata de valoarea consemnata in luna anterioara, in timp ce veniturile, ca pondere in PIB, au crescut cu 0,5%. 

'Inregistram un deficit de 1,12% din Produsul Intern Brut, mai mic decat la finele lunii mai cand era 1,19% din PIB, ceea ce inseamna ca in luna iunie am inregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de lei. Veniturile, ca pondere in PIB, sunt mai mari la finele semestrului unu din acest an, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 15,3% din PIB fata de 14,8% din PIB la 30 iunie 2011. Dupa cum cheltuielile sunt mai mici cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 16,4% din PIB fata de 16,7% din PIB. Cu toate acestea, au crescut cheltuielile de investitii, ceea ce este un element pozitiv, un element de natura sa ne dea incredere. Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul ca am incasat venituri mai mari decat cele prognozate, reflectand o buna evolutie a ramurilor care creeaza Produs Intern Brut, ceea ce ne face sa avem certitudinea incadrarii in prognoza de crestere economica de 1,5%', a explicat Florin Georgescu. 

Executia bugetului general consolidat va fi una dintre temele principale de discutie la noua runda de negocieri cu Misiunea Fondului Monetar International /FMI/, condusa de catre Erik de Vrijer, care se va derula la Bucuresti, incepand cu data de 31 iulie.

Autoritatile romane vor prezenta delegatiei FMI un pachet de cinci masuri de redresare economica, dintre care cea mai importanta vizeaza schimbarea regimului de TVA, partea romana sustinand ca nu va exista un impact bugetar negativ. 

In ceea ce priveste accizele, unde incasarile sunt semnificativ mai mici decat programul, FMI solicita majorarea accizelor la alcool, in timp ce autoritatile de la Bucuresti nu doresc majorari la impozitele si taxele importante si insista pe o mai buna colectare pe sistemul actual. 

O delegatie a Fondului Monetar International /FMI/, condusa de catre Erik de Vrijer, se va afla in vizita oficiala de lucru la Bucuresti, incepand cu data de 31 iulie, timp de doua saptamani. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria si Romania, Tonny Lybek, negocierile cu autoritatile de la Bucuresti sunt programate in perioada 31 iulie - 13 august, seful delegatiei Fondului urmand sa soseasca in Romania pe data de 1 august si sa paraseasca Romania pe 14 august. 

'Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Pe durata acesteia, delegatiile vor avea intalniri si discutii cu autoritatile statului, la fel si cu mediul de afaceri, reprezentanti ai bancilor, societatea civila si partidele politice', a mentionat Lybek. 

Ultima misiune de evaluare a FMI, CE, BM, a cincea, a avut loc in perioada 27 aprilie-7 mai 2012. Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: