Ministrul Finantelor: Romania ar putea incheia un nou acord preventiv cu FMI din 2013, pe doi ani

Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci

Un nou acord preventiv este util pentru Romania, in conditiile in care economia romaneasca consuma mai mult decat produce, si probabil ca va fi semnat unul, tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015, a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, Florin Georgescu, viceprimier si ministru al Finantelor Publice.

'Un nou acord preventiv cu FMI este util (...) Atata timp cat economia romaneasca, Romania in ansamblu, absoarbe, consuma si investeste mai mult decat produce, reflectat in Produsul Intern Brut, este nevoie de finantare externa (...) Este prematur sa vorbim despre suma, importanta este decizia de natura strategica si vizand un termen mediu. Vorbim de un acord care va fi, probabil, tot pe doi ani, intre 2013-2015, asa incat detaliile tehnice le vom avea atunci cand vom discuta cu partenerii internationali', a afirmat Georgescu. 

De asemenea, ministrul Finantelor a explicat faptul ca o serie de ajustari sectoriale si o restructurare este binevenita din parte institutiilor internationale, precum Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. 'Sub aceasta forma a acordului preventiv se obtine de pe pietele financiare internationale o certificare, o garantare a evolutiilor pozitive in domeniul macro si micro-economic, ajustari sectoriale si restructurare; este extrem de binevenita din partea unor institutii internationale, cum sunt Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala', a mentionat Florin Georgescu. 

Incepand cu data de 31 august, o delegatie a Fondului Monetar International /FMI/, condusa de catre Erik de Vrijer, se va afla in vizita oficiala de lucru la Bucuresti, timp de doua saptamani. Potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria si Romania, Tonny Lybek, negocierile cu autoritatile de la Bucuresti sunt programate in perioada 31 iulie-13 august, seful delegatiei Fondului urmand sa soseasca in Romania pe data de 1 august si sa paraseasca Romania pe 14 august. 'Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu cea a delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Pe durata acesteia, delegatiile vor avea intalniri si discutii cu autoritatile statului, la fel si cu mediul de afaceri, reprezentanti ai bancilor, societatea civila si partidele politice', a mentionat Lybek. 

Ultima misiune de evaluare a FMI, CE, BM, a cincea, a avut loc in perioada 27 aprilie-7 mai 2012. Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: