Castigati bani din drepturi de autor? Iata cum va platiti contributiile sociale

Data publicarii: 26-07-2012 | HR/Cariere

Expertii in contabilitate au realizat un centralizator al contributiilor sociale pe care trebuie sa le achite contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de autor sau din proprietatea intelectuala.

Potrivit datelor centralizate de experti pe portalul blogcontabil.ro, contribuabilii la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla datoreaza: 

  • -    contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%)
  • -    contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%), daca singurul venit realizat este cel din drepturi de proprietate intelectuala.
  • Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este: 
  • - venitul declarat care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (2.117 x 35% = 741 de lei), dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig (10.585 lei). 

Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este: 

- venitul net, respectiv venitul brut diminuat cu cheltuielile deductibile exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara (700 lei). 

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: