Finantele au cheltuit 850 mil. euro din rezerva de valuta pentru a contracara presiunea pe dobanzile la lei. Mai au 3,3 mld. euro

Data publicarii: 26-07-2012 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor avea marti, 24 iulie, in conturi rezerve de valuta in suma de 3,3 miliarde de euro, in scadere cu 1,6 mld. euro fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lunii aprilie 2012, si poate accesa la nevoie 1 mld. euro de la Banca Mondiala pe baza unei ordonante de urgenta care ar fi necesara pentru ratificarea acordului de imprumut aprobat luna trecuta de institutia financiara internationala.

In total, Finantele pot conta, asadar, pe resurse in valuta disponibile pe termen scurt de 4,3 mld. euro, aceasta suma constituind asa-numitul "buffer" valutar pe care statul s-a angajat sa-l constituie in cadrul acordului cu FMI, UE si BM pentru a-si asigura finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice pentru circa patru luni, independent de conjunctura de pe piete.

Presedintele suspendat Traian Basescu a fost citat marti de puternica agentie internationala de presa Bloomberg cu o afirmatie potrivit careia Ministerul Finantelor a cheltuit circa jumatate din rezerva valutara de 5 mld. euro care trebuie mentinuta ca un scut de protectie si ca atare nu mai indeplineste termenii angajamentului luat in fata FMI. Tot Basescu a spus ca rezervele valutare ale BNR se apropie de un nivel sub care nu mai pot scadea, explicand astfel retinerea bancii centrale de la interventii pe piata puternice pentru sustinerea leului.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: