Mario Draghi: BCE va actiona impotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate

Data publicarii: 27-07-2012 | Finante-Banci

Presedintele BCE, Mario Draghi, s-a angajat sa faca orice este necesar pentru a proteja euro de prabusire, inclusiv sa lupte impotriva costurilor de creditare nejustificat de ridicate, transmit Bloomberg si Reuters.

'In mandatul nostru, BCE este pregatira sa faca orice este necesar pentru a mentine euro. Si credeti-ma, va fi suficient', a afirmat joi seful BCE la o conferinta desfasurata la Londra. 

'In masura in care nivelul randamentelor obligatiunilor guvernamentale afecteaza canalele de transmitere a politicii monetare, vom face tot ce este posibil sa remediem acest aspect, conform mandatului pe care il avem. Trebuie sa invingem aceasta fragmentare financiara, sa rezolvam aceste probleme', a adaugat Mario Draghi. Declaratiile sale vin dupa ce oficialii spanioli au cerut ca BCE sa faca mai mult pentru a contracara turbulentele de pe pietele financiare care au dus la un avans record al costurilor de creditare ale Spaniei. 

Luni dimineata, randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat la 7,41%, fiind cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, in 1999, si demonstrand scepticismul investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a-si gestiona datoria publica. 

Daca tendinta va continua, Spania ar putea fi nevoita sa solicite un pachet de asistenta financiara, asa cum au facut Grecia, Irlanda si Portugalia. 

Dupa declaratiile lui Mario Draghi euro s-a apreciat fata de dolar, iar randamentele obligatiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au scazut la 7,24%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: